Desi cifrele oficiale cu privire la evolutia pietei de asigurari de raspundere auto obligatori RCA arata bine, din perspectiva Allianz-Tiriac Asigurari pot sa va spun ca inca nu am gasit inca formula prin care sa facem profit din RCA. In continuare o cautam. Este posibil totusi ca 2018 sa fie primul an in care pierderea pe RCA sa fie zero, ceea ce este o performanta, apreciaza Virgil Soncutean, CEO, Allianz-Tiriac Asigurari, conferinta Forumul International Asigurari - Reasigurari (FIAR).

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in anul 2017 a atins valoarea de 3,7 miliarde lei. Rata combinata calculata pentru aceasta clasa a fost in 2017 de 99,46%.

"Desi cadrul tehnic s-a imbunatatit la nivel de 2017, volumul de vanzari a scazut in cadrul companiei noastre. Rata combinata a scazut si ea si se apropie de 100%. Nu este linie in care se poate tinti o marja de profit generoasa, dar este o linie care intotdeauna va beneficia de o atentie sporita, pentru ca are un caracter volatil si disciplina costurilor si pretul trebuie monitorizate constant, comparativ cu alte linii de business", spune Virgil Soncutean (foto).

El subliniaza in continuare ca "este esential ca jucatorii din piata RCA sa ramana cu o stabilitate financiara care sa le permita sa onoreze obligatiile, prezente si viitoare, pentru ca piata vine dupa un stres fantastic in ultimii ani si nu cred ca a reusit sa se consolideze astfel incat sa poata sa absoarba un nou soc in viitor".

Conform Solvabilitate II, cerintele de capital pentru societatile de asigurare sunt mai ridicate, fiind bazate efectiv pe riscurile asumate de acestea (atat din perspectiva investitionala, cat si din cea a subscrierilor). Fondurile proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate se aflau la finalul anului 2017 la o valoare de 5,15 miliarde lei, in crestere cu 12% comparativ cu anul 2016.

Ratele SCR (Solvency Capital Requirement) si MCR (Minimum Capital Requirement) la nivelul pietei au fost supraunitare la sfarsitul anului 2017, pentru prima data dupa implementarea cerintelor regimului Solvabilitate II. De asemenea, atat rata SCR, cat si rata MCR la nivelul pietei au inregistrat cresteri la sfarsitul lui 2017 comparativ cu finele anului 2016. Rata SCR la nivelul pietei a inregistrat o crestere cu 6%, iar rata MCR la nivelul pietei a inregistrat o crestere cu 12%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri