Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este ingrijorata de posibilele masuri de politica publica privind sistemul de economisire pentru pensie prin cei trei piloni si de lipsa de transparenta in care acestea sunt analizate si promovate, scrie Hotnews.

De asemenea, se atrage atentia ca bunastarea viitoare a actualilor angajati nu trebuie periclitata printr-o abordare pe termen scurt. In opinia FIC, reforma Pilonului II de pensii nu poate fi justificata de evolutiile datoriei publice sau ale deficitului. Un punct de vedere asemanator a fost exprimat marti si de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania).

Contributia nu trebuie redusa

Din punctul de vedere al companiilor membre FIC contributia angajatilor la Pilonul II nu trebuie sub nicio forma sa fie redusa, ci dimpotriva ar trebui sa creasca din nou spre 6% (in prezent fiind 3,75%) pentru a asigura un nivel de economisire satisfacator.

Potrivit FIC, situatii exceptionale precum mari calamitati sau razboaie pot pune in discutie fluxurile financiare din Pilonul II, insa datoria publica si deficitul trebuie asezate pe o traiectorie sanatoasa prin alte metode. Mediul de afaceri din Romania a atras atentia, in ultimii 5 ani, ca politicile publice in care scaderile de taxe si cresterile cheltuielilor sunt masuri simultane, poate fi un mix destabilizator, mai arata Consiliul Investitorilor Straini.

FIC atrage atentia ca sistemele de pensii sustenabile se construiesc in decenii

Exista o tendinta generala a autoritatilor de a aborda insuficient de dinamicile pe termen lung si de a impinge rezolvarea unor probleme complexe in viitor, pentru a-si dedica atentia doar asupra acelor teme care sunt presante astazi. Totusi, sistemele de pensii sustenabile se construiesc in decenii si FIC incurajeaza autoritatile sa mentina cursul inceput acum zece ani pentru ca experienta si calculele dovedesc ca aceasta este decizia corecta.

Sistemul de economisire pentru pensie este foarte important avand in vedere directia estimata a evolutiei demografice a Romaniei in urmatoarele decenii. In acest context, FIC considera ca pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esentiale pentru ca angajatii de astazi sa-si poata mentine un nivel de trai satisfacator la sfarsitul vietii active.

Potrivit FIC, toate studiile de specialitate arata ca in jurul anului 2040 piramida demografica a Romaniei va fi de asa natura incat va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii. Din ce in ce mai putine persoane active vor trebui sa asigure veniturile unui numar din ce in ce mai mare de persoane inactive. Pilonul II de pensii, unde banii sunt economisiti pe termen lung, va putea prelua o parte din aceasta povara financiara.

Consiliul Investitorilor Straini mai arata ca banii economisiti de angajatii de astazi reprezinta nu doar o asigurare pentru viitor, ci sunt si o sursa importanta de finantare a economiei si investitiilor in prezent. Cei 42 miliarde de lei acumulati pana acum in Pilonul II sunt investiti in proportie de 92% in Romania. Statul roman si companiile listate la bursa utilizeaza acesti bani pentru dezvoltare. Piata de capital locala ar suferi un soc in absenta acestor economii pe termen lung ale angajatilor.

Consiliul Investitorilor Straini a transmis Guvernului, impreuna cu Camera de Comert Americana in Romania, un document de pozitie in care au fost explicate argumentele tehnice pentru mentinerea actualului sistem de economisire.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri