Romania ramane pe ultimul loc in clasamentul european al digitalizarii in economie si societate. Indicele DESI care masoara progresele facute de statele membre ale Uniunii Europene ne plaseaza pe un rusinos loc 28, foarte aproape de Grecia. Bulgaria, Polonia sau Ungaria au luat insa un avans semnificativ in fata noastra.

Totusi, desi Romania a ramas ultima din UE, scorul DESI, calculat pe baza progreselor realizate la 5 capitole (Conectivitate, Digitalizarea resursei umane, Gradul de utilizare a Internetului, Digitalizarea in business si e-commerce, dar si Digitalizarea serviciilor publice), a crescut fata de 2017, de la 33,7 la 37,5. Este totusi la mare distanta fata de media europeana, cu un scor de 54.

scor DESI 2018 - Romania

"Digitalizarea economiei si abilitatile digitale ale populatiei sunt la cote joase si impiedica progresul in majoritatea dimensiunilor DESI. Pe de alta parte, 44% dintre gospodariile din Romania au acces la Internet de mare viteza, locul 2 in Uniunea Europeana", surprinde raportul DESI.

Digitalizarea serviciilor publice

Deloc surprinzator, performanta Romaniei la acest capitol este mult sub media europeana, dar au existat progrese anul trecut, iar la doua dintre subcapitole suntem peste media UE. Ca urmare, scorul agregat ne plaseaza pe pozitia 26 din 28, dar in stagnare.

scor DESI 2018_digitalizare servicii publice

Sistemul electronic de identitate (eID) - buletinul digital

Raportul DESI face referire si la buletinul electronic, un proiect ambitios prin care autoritatile se angajeaza sa emite carti de identitate cu chip, conectate si la cardul national de sanatate. Statul va putea folosi sistemul electronic de identitate ca instrument de interactiune cu cetatenii si firmele.

Sistemul imaginat de Guvern va permite utilizarea in mod voluntar a unei semnaturi electronice certificate, cel mai probabil in afara schemelor clasice care emit certificate calificate.

Sistemul ar trebui sa fie implementat la scara larga pana in 2019 si se bazeaza pe un buget de 2 milioane de lei pe an, o cifra extrem de mica pentru amploarea unui astfel de proiect.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri