Cinsprezece asociatii si organizatii din mediul de afaceri local, inclusiv Bursa de Valori Bucuresti si Consiliul Investitorilor Straini, fac un apel pentru "pastrarea arhitecturii sistemului de pensii private din Romania", in replica la descoperirea unui document oficial care anunta intentia Guvernului de a suspenda contributiile la Pilonul II de pensii private incepand cu 1 iulie.

Cele 15 organizatii semnatare sunt:

  • Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF)
  • Asociatia Administratorilor Independenti (AAI)
  • Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR)
  • Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
  • Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR)
  • Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR)
  • Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor (APPA)
  • Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF)
  • Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB)
  • Camera de Comert Americana din Romania (AmCham Romania)
  • CFA Romania (CFA)
  • Confederatia Patronala Concordia (Concordia)
  • Consiliul Investitorilor Straini (FIC)
  • Romanian Business Leaders (RBL)
  • Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR)

Propunerea descoperita de catre senatorul PNL Florin Citu apare intr-un proiect postat pe site-ul Executivului, la capitolul Program Legislativ 2018. Potrivit documentului, contributiile CAS vor fi incasate integral la bugetul de stat, iar plata sumelor aferente Pilonului II se suspenda o jumatate de an.

"Noi, organizatiile semnatare ale acestei scrisori, facem apel la Guvernul Romaniei pentru a mentine neschimbata legislatia si principiile de functionare ale sistemului de pensii administrate privat (Pilonul II). In sprijinul acestei solicitari aducem concluziile studiilor internationale, rezultatele celor 10 ani de Pilon II in Romania, precum si analizele pe care le-am realizat fiecare dintre noi cu privire la acest sistem. Predictibilitatea si stabilitatea legislativa sunt cruciale pentru succesul oricarui sistem de economisire pe termen lung menit sa asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri", se arata in comunicatul emis ca reactie la proiectul privind suspendarea contributiilor la Pilonul II.

Faptul ca tot mai putini oameni activi vor trebui sa sustina un numar tot mai mare de pensionari, va pune o presiune extrema pe finantele publice ale tarii. Aceste evolutii statistice confirma ca motivele pentru care a fost aplicata reforma pensiilor private acum 10 ani nu doar ca au ramas valabile, ci chiar s-au acutizat in ultimii ani.

Astfel, in cei 10 ani, fondurile private din Romania au obtinut peste 7 miliarde de lei prin investirea celor 35 de miliarde primite in administrare, in conditiile unor restrictii investitionale semnificative, impuse de legislatie.

Pe langa diversificarea surselor de venit la varsta pensionarii, un alt beneficiu major al existentei Pilonului II de pensii private a fost dezvoltarea semnificativa a pietelor financiare locale, peste 90% din activele fondurilor de pensii de Pilon II fiind investite in Romania.

"La Bursa de Valori de la Bucuresti, fondurile de pensii au detineri de cca. 1,9 mld. euro, adica 20% din actiunile liber tranzactionate, asigurand 15% din lichiditate. Peste 30 de companii romanesti beneficiaza de finantare gratie implicarii Pilonului II, iar institutiile pietei, inclusiv cresterea nivelului de guvernanta corporativa, au avut de castigat in tot acest timp. Listarile la bursa ale firmelor private si de stat ar fi fost de neimaginat fara aportul fondurilor de pensii private, care au asigurat o contributie importanta a capitalului romanesc", arata cele 15 organizatii semnatare.

Sursa foto: ChristianChan_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri