Economia Romaniei se afla intr-o stare de incertitudine, generata de inrautatirea indicatorilor macroeconomici in aceasta prima jumatate de an. Viteza de crestere a PIB a incetinit brusc, la 4% in primul trimestru al acestui an, inflatia a trecut de 5%, iar dobanzile sunt in crestere sustinuta. Care sunt explicatiile dar, mai ales, care sunt solutiile pentru perioada urmatoare? Economistul sef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, ne-a oferit punctul sau de vedere in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

Cresterea economica din primul trimestru al acestui an a fost sub estimarile BRD, de 4,3%, care oricum erau printre cele mai pesimiste din piata. In acest conditii, pentru finalul anului, economistul bancii se asteapta la un avans economic de 4,6%.

In privinta inflatiei, si aceasta va continua sa creasca pana la un maxim posibil de 6% in cursul acestui an, pentru ca pe finalul lui 2018 sa revina pe scadere, insa mult pentru limita superioara a intervalului tintit de BNR.

In acelasi timp, deficitele vor continua sa se adanceasca, atat cel bugetar cat si cel de cont curent, acesta din urma punand presiune si pe deprecierea leului.

Nici pentru dobanzi estimarile nu sunt optimiste, pentru ca acestea urmeaza trendul inflatiei.

Ce este de facut in aceste conditii? Greu de spus, pentru ca masurile necesare sunt greu de asimilat de catre populatie, spune economistul citat.

Citeste si
Bancile nu se mai tem de FinTech-uri. Care este noua amenintare?