Prima emisiune de acest fel a avut o valoare de 500 de miliarde de lei, iar cererea a fost aproape tripla

Ministerul de Finante a continuat, in cursul saptamanii trecute, sa ofere pietei noi titluri de stat cu scadente tot mai indepartate.
Dupa ce la inceputul lunii au fost emise primele obligatiuni cu scadenta la sapte ani, cu o dobanda de sapte la suta si la 10 ani, cu un randament de 6,75 la suta, joia trecuta au fost emise primele titluri cu scadenta la 12, respectiv 15 ani.

Temerile ca aceste bonuri nu vor fi acceptate de piata, avand in vedere ca acesta e primul an cand inflatia are o singura cifra, au fost infirmate de lichiditatea crescuta din piata, la care a contribuit in mare masura si BNR, care la ultimele licitatii organizate pentru sterilizarea excesului de lei a acceptat o dobanda maxima de 8 la suta pe an, sensibil mai mica decat dobanda de politica monetara, stabilita la 12,5 la suta pe an. Avand in vedere ca guvernatorul BNR a anuntat o apropiata diminuare a rezervei minime obligatorii la lei a bancilor, este de asteptat ca interesul pentru titlurile de stat sa se mentina.

Prima emisiune cu scadenta la 15 ani a avut o valoare de 500 miliarde de lei, ofertele de cumparare ridicandu-se la 1.368 miliarde lei. MF a plasat bonuri in valoare de 500 miliarde de lei cu o dobanda de 7,25 la suta. Emisiunea cu scadenta la 12 ani a fost adjudecata, in majoritate, de clientii bancilor, bancile fiind mai reticente la dobanda de doar sapte la suta acceptata de Finante.

Valoarea emisiunii a fost de 500 miliarde lei, iar la buget au fost atrase 374 miliarde de lei.

Presiunile inflationiste, datorate cresterii preturilor la utilitati, au condus la o crestere a dobanzii bonurilor cu scadenta la trei ani, care de la 6,75 la suta, luna trecuta, au urcat la 7,75 la suta. Valoarea emisiunii a fost de 1.200 miliarde de lei, insa ea a fost suprasubscrisa pana la 1.521,1 miliarde de lei.

In schimb, dobanda pentru bonurile la 5 ani a ramas neschimbata la 7,25 la suta. Si in acest caz emisiunea a fost suprasubscrisa, valoarea titlurilor ridicandu-se la 1.489,5 miliarde de lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Horia Georgescu, aflat in arest, demisioneaza de la conducerea ANI