Primele tranzactii cu titluri de stat emise de Ministerul Finantelor vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din 2007, dupa constituirea Depozitarului Central, a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache.
"Ultimele informatii pe care le avem de la Ministerul Finantelor sunt favorabile si titlurile de stat vor putea fi tranzactionate din 2007, cand va deveni operational Depozitarul Central", a declarat Stere Farmache, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, Bursa este pregatita din punct de vedere regulamentar si tehnic sa sustina tranzactii cu titluri de stat, insa decizia de listare apartine emitentului, respectiv Ministerul Finantelor.

"In 2007 am putea avea titlurile de stat la Bursa. in 2006, investitorii au fost lipsiti de acest instrument important, din categoria titlurilor cu venit fix, si nu au avut posibilitatea sa isi construiasca un portofoliu echilibrat, in care sa combine plasamentele cu risc ridicat in actiuni cu cele cu risc scazut, in titluri de stat", a subliniat directorul general al BVB. Titlurile de stat sunt binevenite pe piata de capital, in special in perioadele nefavorabile, cand piata actiunilor are evolutii nefavorabile si investitorii se pot orienta spre instrumente care le asigura un venit fix, garantat, a mai spus Stere Farmache.

Emisiunile de titluri de stat sunt de dimensiuni foarte mari, comparativ cu cele de obligatiuni, si pot ridica lichiditatea BVB. in Turcia, de exemplu, au loc tranzactii in valoare de 2 miliarde euro cu titluri de stat in fiecare zi, iar la Bursele din Europa Centrala si de Est se ajunge la valori zilnice de doua sau chiar trei ori mai mari.

"BVB este in curs de obtinere a autorizatiilor finale din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si a Bancii Nationale a Romaniei pentru transformarea Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare in Depozitar Central al Bursei", a declarat Stere Farmache. Capitalul social al Depozitarului Central a fost majorat la 3 milioane euro si va atinge 5 milioane euro in urmatorii doi-trei ani, prin aportu direct al actionarilor. "Pana acum am obtinut toate autorizatiile prealabile de la CNVM si BNR, urmeaza sa primim autorizatiile finale, dar este clar ca Bursa de Valori Bucuresti va avea Depozitar Central din 2007", a mai spus Stere Farmache.

Ministerul Finantelor a renuntat consecutiv, in 2006, la emisiunile de titluri de stat. Motivul este legat de evolutia cheltuielilor si a veniturilor bugetare, concretizata prin inregistrarea unor disponibilitati semnificative in contul general al Trezoreriei statului, in conditiile unei prognoze care indica in perioada imediat urmatoare un trend similar al acestor disponibilitati, au declarat oficialii Ministerului Finantelor.

La sfarsitul lunii octombrie 2006, emisiunile de titluri de stat, programate pentru 2 si 13 noiembrie, au fost anulate, pentru ca bugetul de stat continua sa inregistreze excedent bugetar. in luna noiembrie, Finantele programasera o noua emisiune de certificate de trezorerie si una de obligatiuni pentru finantarea datoriei publice guvernamentale. Executia bugetului general consolidat pe primele noua luni ale anului arata un excedent bugetar de 1,7% din PIB, iar, potrivit legii datoriei publice, statul nu se poate imprumuta daca inregistreaza surplus bugetar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri