Cornel Coca Constantinescu, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a declarat in cadrul unei conferinte de profil ca "industria asigurarilor are un rol social si economic important si contribuie semnificativ la dezvoltarea economica prin compensarea pierderilor accidentale rezultate din activitatea companiilor si prin punerea la dispozitie a resurselor necesare reluarii activitatii. In acelasi timp, insasi activitatea de asigurare promoveaza managementul responsabil si recompenseaza utilizarea mijloacelor adecvate de administrare a riscului aferente activitatii". Declaratiile vicepresedintelui ASF vin in contextul care discutiile privind viitorul asigurarilor de garantii continua, care ar putea fi eliminate de catre autoritati din categoria instrumentelor de garantare acceptate in cadrul procedurilor de achizitii publice.

Cel mai fierbinte subiect al momentului din piata de asigurari este dat de eliminarea din categoria instrumentelor de garantare acceptate in cadrul procedurilor de achizitie publica a politelor de asigurari de garantii, prin propunerii de modificare a OUG nr. 98/2017, venita din partea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), mai precis punctele 26, art.42 alineatele (1) si (4), respectiv art. 29 alineatul (1).

Potrivit ASF, in cursul anului 2017, s-a ajuns la un numar de aproximativ 35.000 polite de asigurare de garantii cu prime de asigurare subscrise de aproximativ 170 milioane de lei. Luand in calcul faptul ca in cursul anului 2017 in SEAP au existat un numar de 8.814 proceduri de achizitie, se poate deduce ca asigurarile de garantii au reprezentat cea mai frecvent utilizata forma de garantare, in pofida scrisorilor de garantie bancara, de exemplu.

"Asigurarile stimuleaza piata creditului, inclusiv cel imobiliar, impulsioneaza comertul si tranzactiile prin acoperirerea riscului derivat din pierderi neprevazute, dar posibile. Contributia societatilor de asigurare la succesul ofertelor publice din ultimii ani nu a fost de neglijat. Astfel, rolul pietelor financiare in economie si al activitatii de intermediere este vital. Asiguratorii au un rol semnificativ in finantarea economiei", a declarat Cornel Coca Constantinescu (foto).

De asemenea, in opinia sa, "societatile de asigurare au rolul de catalizator al resurselor financiare atrase prin intermediul produselor de asigurari de viata si efectueaza distributia acestora in economie prin investitiile realizate. Asiguratorii indeplinesc si rolul de investitor institutional pe termen lung, prin investirea fondurilor in diferite societati, de regula cele tranzactionate pe piata de capital care indeplinesc cerintele de guvernanta corporativa si transparenta fata de investitori, contribuind astfel la dezvoltarea pietei de capital. Structura investitionala agregata a societatilor de asigurare, reflecta faptul ca 85% din plasamentele financiare ale asiguratorilor sunt orientate catre instrumente financiare lichide, de tipul obligatiunilor"

El a atras insa recent atentia asiguratorilor ca este nevoie sa adopte o schimbare a paradigmei in directia asigurarilor de viata, potrivit publicatiei 1asig.ro. "Strategiile de business ale asiguratorilor sunt in acest stadiu pentru ca sunt orientate pe termen scurt. Asiguratorii ar trebui sa adopte o schimbare a paradigmei in directia asigurarilor de viata, care ar duce la o mai buna dispersie a riscului si la cresterea credibilitatii industriei. Avem o piata situata in jurul pragului de doua miliarde de euro. Daca ar fi sa judecam potentialul acesteia, ar fi de cinci miliarde de euro, cu conditia dezvoltarii asigurarilor de viata la o pondere de 60% din totalul pietei, similara cu cea din celelalte state europene", a explicat Cornel Coca Constantinescu

Principalele provocari pentru industria de asigurari raman insa dependenta mare de RCA, dezvoltarea modesta a asigurarilor de viata - in pofida cresterii de 20% din 2017 -, gradul scazut de penetrare al politelor PAD si gradul ridicat de concentrare pe RCA - primii cinci jucatori detinand aproximativ 60% din piata. In acelasi timp, viitoarele provocari pentru industria de asigurari vizeaza implementarea IDD (Directiva privind Distributia in Asigurari), a GDPR (Regulamentul General pentru Protectia Datelor Personale) si a Legii privind infiintarea societatilor mutuale de asigurare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri