Banca Centrala Europeana (BCE) a avertizat, recent, asupra faptului ca deficitele inregistrate de fondurile de pensii i-ar putea determina pe administratorii acestora sa efectueze investitii cu grad prea mare de risc, in special pe piete emergente si in obligatiuni corporative, potrivit IPE.
BCE a mai avertizat, in ultimul sau raport asupra stabilitatii financiare, in privinta investitiilor efectuate de administratorii de fonduri de pensii pe piata metalelor pretioase, precum si asupra necesitatii de se gasi solutii pentru gestionarea riscului de longevitate.

"Dat fiind ca fondurile de pensii se confrunta cu riscul subfinantarii si al incapacitatii de a-si onora obligatiile de plata fata de participanti, administratorii acestora ar putea fi tentati sa isi asume prea multe riscuri, prin investitii pe piete emergente si in obligatiuni corporative cu randamente mari, dar si cu riscuri pe masura", se arata in raportul BCE, citat de publicatia Investment & Pensions Europe (IPE), dupa cum informeaza NewsIn.

"Totodata, strategiile investitionale ale multor administratori de fonduri de pensii par sa se bazeze pe anumite prognoze excesiv de optimiste privind cresterea economica din urmatorii ani", se mai mentioneaza in raport.

"Nevoia de diversificare a portofoliului de investitii si de disipare a riscului, cu care se confrunta administratorii de fonduri de pensii, a avut, de asemenea, un rol important in recentele majorari de preturi de pe piata metalelor pretioase, in special in ceea ce priveste aurul si argintul. Investitiile tot mai importante ale fondurilor de pensii pe piata aurului au facut ca rolul obisnuit al aurului, acela de element de stabilitate, sa fie afectat de speculatiile de pe piata", se mai arata in raportul BCE.

Aurul a atins, la 1 decembrie 2006, cel mai inalt nivel al ultimelor trei luni, cand a urcat la 648 dolari/uncie, pe piata din Singapore, cotatie pe care a atins-o si in tranzactiile din piata new-yorkeza. Aurul a urcat, la mijlocul lunii mai, pana la 730 dolari/uncie, cel mai inalt nivel al ultimilor 26 de ani, deoarece fondurile au facut plasamente masive in marfurile listate din cauza ingrijorarilor referitoare la cresterea costurilor energiei, a tensiunilor din Orientul Apropiat si a incertitudinilor privind evolutia dolarului. Cea mai inalta cotatie a tuturor timpurilor a fost atinsa in ianuarie 1980, cand uncia de aur a atins nivelul de 850 dolari.

Pretul aurului a fost, marti, la New York, de 631,70 dolari/uncie, scadere pusa de analisti pe seama nivelului mai redus, fata de asteptari, a deficitului comercial al SUA la noua luni, fapt care a determinat aprecierea dolarului in raport cu moneda europeana. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, declara, la sfarsitul lunii august, pentru NewsIn, comentand datele unui alt studiu al BCE, ca plasamentele diversificate si evaluarea corecta a riscurilor vor face sa nu existe riscuri majore in ceea ce priveste fondurile de pensii din Romania.

Banca Centrala Europeana (BCE) a lansat, in luna august, un studiu prin care chema tarile sa supravegheze fondurile de pensii la o scara globala. BCE mai recomanda, de asemenea, emiterea de norme care "sa asigure caracterul non-speculativ al fondurilor de pensii." Presedintele CSSPP a admis ca exista riscuri, ca pe orice piata. Diversificarea prudentiala a portofoliilor fondurilor de investitii si evaluarea corecta a riscurilor au fost solutiile propuse de presedintele CSSPP pentru diminuarea riscurilor in domeniul fondurilor de pensii private. "Atata timp cat exista diversificarea portofoliilor si evaluarea corecta a riscurilor, nu sunt pericole", a adaugat Oancea.

Potrivit normelor elaborate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), fondurile de pensii private vor avea obligatia de a-si face publica politica de investire a contributiilor participantilor si sa precizeze clar ca CSSPP nu garanteaza pentru randamentul acestora. Potrivit normei CSSPP privind prospectul schemei de pensii private, acesta trebuie sa contina, in mod obligatoriu, informatii detaliate despre politica de investitii a contributiilor participantilor la fondul de pensii private, principiile investitionale si riscurile luate in calcul.

Prospectul schemei de pensii private trebuie sa informeze participantul la fondul de pensii despre instrumentele financiare in care investeste administratorul si limitele maxime pe fiecare tip de investitie, riscurile asociate fiecarui tip de investitii, precum si procedurile de gestionare a riscurilor, pietele financiare pe care investeste administratorul, structura portofoliului, persoanele responsabile cu luarea deciziilor investitionale, precum si despre modalitatea de schimbare a politicii de investitii.

Potrivit specialistilor in domeniu, societatile de administrare a fondurilor de pensii private facultative (pilonul III), care vor incepe sa functioneze de anul viitor, vor pune la dispozitia contributorilor trei tipuri de fonduri, cu grade de risc investitional diferite. Vor exista, astfel, fonduri conservatoare, de risc minim, cu randamente de 4 - 5% in euro, fonduri echilibrate, de risc moderat, cu randamente de 7 - 10% in euro si fonduri dinamice, de risc sporit, cu randamente de 10 - 20%, care vor investi pana la 50% din activul lor net in actiuni ale companiilor listate pe piata de capital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri