Romania, tara binecuvantata, cu o pozitie geografica de invidiat, cu relief variat si clima favorabila, are toate ingredientele pentru o dezvoltare sanatoasa! Si totusi...are cei mai multi saraci din Europa, o infrastructura dezastruoasa, un sector de stat supradimensionat si neperformant, disparitati regionale uriase si servicii publice sub standardele civilizatiei . Cum se explica? Slabiciunea institutiilor, incapabile sa isi asume politici pe termen lung si sa se adapteze la schimbari. Aceasta este principala concluzie a raportului Bancii Mondiale intitulat “Diagnostic Sistematic de Tara”. Care este solutia? Investitia in educatie!

Conform raportului, un sfert dintre locuitorii Romaniei sunt extrem de saraci, traiesc cu mai putin de 5,5 dolari pe zi, cei mai multi in regiunile cu un grad redus de dezvoltare.

"Exista diferente uriase intre oportunitatile pe care le au locuitorii din orasele mari si cei din zona rurala. Chiar daca PIB-ul per capita al vecinilor vostri, bulgarii, este mai mic, Romania are de departe cea mai mare populatie saraca din UE - peste un sfert dintre locuitori traiesc cu mai putin de 5,5 dolari pe zi", a declarat Donato de Rosa, economist principal in cadrul Bancii Mondiale.

Blestemul de a te fi nascut la tara...

Practic, Romania este impartita in doua: o parte dezvoltata, in care populatia traieste la nivelul mediei UE, si una ...la decenii departare, compusa in special din zonele rurale.

Raportul mentioneaza, printre altele, accesul dificil la educatie pentru copiii din familii sarace. Concret, 44% din copiii cu parinti care au doar educatie primara nu au sanse sa obtina o educatie mai buna. Prin comparatie, in Polonia 70% din copiii aflati in situatii similare pot spera la o educatie superioara.

"Daca esti nascut la tara, nu vei avea acces la o buna educatie si la un sistem medical eficient. In Romania s-au facut multe imbunatatiri in ultimii 30 de ani, dar inca sunt multi oameni ramasi in urma”, a mai spus economistul citat.

In acest context, Tatiana Proskuryakova, director de tara pentru Romania si Ungaria in cadrul Bancii Mondiale, a declarat ca, in opinia sa, investitia in educatie reprezinta cheia dezvoltarii unei tari, mai ales a Romaniei, unde sectorul beneficiaza de cea mai redusa finantare din Uniunea Europeana, si nici banii disponibili nu merg acolo unde trebuie.

"Educatia nu este tintita acolo unde trebuie, iar daca ai nenorocul sa te nasti intr-o familie saraca si intr-o zona saraca, esti terminat. Daca ar fi sa investesc in Romania, as investi in educatie", a spus ea.

Investitiile in infrastructura: mari, dar ineficiente

Reprezentantii Bancii Mondiale au facut referire si la investitiile statului in infrastructura care, desi nu sunt mici ca sume, s-au dovedit a fi, in mare masura, ineficiente.

Exista investitii in infrastructura, dar calitatea este foarte redusa. Sumele sunt destul de mari, dar nu se reflecta in realitatea din teren. Acest aspect scade competitivitatea firmelor si descurajeaza migratia celor din zona rurala catre zonele urbane, pentru acces la slujbe, educatie si sistem medical", a mai spus De Rosa.

El a mentionat si dimensiunea prea mare a sectorului de stat, cu companii administrate deficitar. In acest context, oficialul BM a atras atentia asupra faptului ca procesul de eficientizare a managementului la aceste companii pare a fi fost reversat in ultima perioada.

Institutiile statului, incapabile sa isi asume politici pe termen lung

Totodata, coruptia a ramas o problema importanta, care scade credibilitatea statului si contribuie la o alocare gresita a fondurilor publice, iar sectorul public are mari dificultati in asumarea politicilor pe termen lung si in implementarea reformelor.

“Masurile de politica fiscala sunt prociclice, in cel mai ridicat grad din Uniunea europeana, iar Codul fiscal se schimba foarte des prin decizii ale Guvernului. (...) Coruptia a ramas un fenomen raspandit, iar increderea romanilor in institutii este scazuta”, a adaugat de Rosa.

Banca Mondiala a avertizat ca fenomenul coruptiei este o consecinta a deficientelor structurale profunde ale statului, deficiente care se observa clar si in interactiunea dintre stat pe de o parte, si mediul de afaceri si cetateni de cealalta parte.

”Sectorul public nu are capacitatea sa implementeze reformele si politicile stabilite, ceea ce creeaza un mediu dificil petru companii. Aceasta situatie este evidentiata de utilizarea frecventa a Ordonantelor de urgenta si de desele schimbari ale legislatiei fiscale”, se arata in raport.

Totusi, din 1996 pana in 2016, Romania a crescut mult, in conditiile in care Produsul Intern Brut (PIB) per capita a ajuns la 59% din media UE, de la doar 30% in urma cu 20 de ani. Lucrurile, insa, se misca mult prea incet si, uneori, in directia gresita.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri