Ulterior, BNR a mentinut dobanda de referinta la 8,75% pana la sfarsitul anului 2006. 典otusi, se remarca in ultimul an o crestere sensibila a lichiditatii pietei obligatare, in conditiile in care piata actiunilor se inscrie pe o inversare generala de trend. Devine tot mai evidenta tendinta de corelare intre preturile la care se tranzactioneaza actiunile la bursa si pretul instrumentelor obligatare, considera Adrian Lupsan.
Potrivit acestuia, in conditiile in care piata actiunilor se inscrie pe un trend descendent, interesul clientilor institutionali se indreapta catre instrumente cu venit fix. De exemplu, in primele luni ale acestui an, cand piata actiunilor s-a inscris pe un trend de crestere, pretul la care s-au tranzactionat principalele emisiuni de obligatiuni listate era cuprins intre 97% si 99,5% din valoarea nominala, cum este cazul emisiunilor corporative lansate anterior de BRD-SocGen si Raiffeisen Bank (BRD07A, RZB07A). in timp ce actiunile listate aveau o tendinta descrescatoare, piata obligatara a inregistrat cresteri in lunile aprilie-mai, cand aceleasi emisiuni erau tranzactionate la valori cuprinse intre 100% si 101,75% din valoarea nominala.
"Obligatiunile reprezinta un segment de piata nelichid, cu un numar redus de tranzactii care nu sunt realizate in vizorul publicului larg", a declarat Alin Brendea, vicepresedintele casei de brokeraj Prime Transaction. Potrivit acestuia, emisiunile de obligatiuni lansate in cursul anului 2006 sunt mari ca valoare, dar numarul tranzactiilor efectuate la Bursa a fost relativ modest, chiar si pe bondurile Bancii Mondiale.
"Pe piata bursiera nu exista o oferta diversificata pentru titluri cu venit fix, de aceea obligatiunile lansate la BVB in acest an au atras in sepcial investitorii cu apetit pentru speculatii", considera Alin Brendea. in opinia sa, ar trebui sa vina un alt tip de investitori care sa folosesca obligatiunile ca instrument de diversificare a portofoliilor de actiuni. "Totusi, investitorii mari nu vor veni pana cand nu va exista o oferta semnificativa de obligatiuni. Daca oferta se va plafona, nici piata obligatiunilor nu are sanse sa se dezvolte", a mai spus Alin Brendea.
"Principalul motiv pentru care apar diferente atat de mari intre piata instrumentelor cu venit fix romaneasca si alte piete din Europa Centrala si de Est il reprezinta, in primul rand, lipsa de la tranzactionare a titlurilor de stat, a declarat Adrian Lupsan. Existenta unei piete bancare secundare "paralele" pentru aceste instrumente duce la scaderea utilitatii crearii unei alte piete secundare propriu-zise.
撤e de alta parte, nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca accesul la aceste instrumente se face discriminatoriu pentru investitorii mici si la costuri extrem de ridicate, a declarat Pompei Lupsan. Ponderea tranzactiilor cu titlurile de stat este una foarte ridicata pe piata obligatara din tarile vecine, fiind cuprinsa intre 30% si 70% din volumul tranzactiilor, cu valori medii zilnice de peste 50 milioane euro.
In Romania, capitalizarea pietei obligatare s-a dublat, de la 90-100 milioane euro la inceputul anului 2006 la peste 250 milioane euro, in urma emisiunii de bonduri lansate de Banca Mondiala, care a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti.
泥in pacate, piata romaneasca nu pare suficient de pregatita pentru emisiuni noi de obligatiuni de dimensiuni mai mari. Chiar daca emisiunea Bancii Mondiale, in valoare de aproximativ 150 milioane euro, a fost suprasubscrisa, emisiunea BCR, in schimb, a reusit sa atraga in luna noiembrie de pe piata romaneasca doar 70 milioane euro din valoarea oferita initial, de aproximativ 160 milioane euro, considera Adi Lupsan. De altfel reprezentantii BCR au declarat ca o noua potentiala emisiune va fi efectuata pe o piata de capital externa. De asemenea, oficialii BRD au anuntat ca banca va emite in urmatoarele luni o noua emisiune de obligatiuni adresata exclusiv pietelor de finantare externe, dupa cea derulata in luna noiembrie, la Bursa din Luxemburg, prin care au atras 735 milioane lei prin obligatiuni cu o dobanda de 7,75% si o scadenta de cinci ani.
鄭ceste semnale nu vor face decat sa scada potentialul pietei obligatare pentru anul 2007, reducand interesul manifestat pentru noi emisiuni atractive adresate pietei obligatare romanesti. Pe de alta parte, comisioanele percepute de catre CNVM se pastreaza inca la niveluri ridicate, comparativ cu celelalte piete central si est-europene, ceea ce scade si mai mult gradul de atractivitate al acestor plasamente, a mai spus Adrian Lupsan.
Citeste si:
Calculator Salariu: Aflト cテ「ネ嬖 bani primeネ冲i テョn mテ「nト テョn funcネ嬖e de salariul brut ツサ
Te-ar putea interesa ネ冓: