Banca Nationala a Romaniei (BNR) a identificat un nou risc la adresa stabilitatii financiare, si anume riscul de nerambursare a creditelor de catre populatie si firme. Acest risc este unul ridicat si este determinat de cresterea gradului de indatorare in cazul populatiei, de majorarea dobanzilor, dar si de scumpirea activelor imobiliare. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca acest risc are multe cauze, inclusiv unele initiative legislative neinspirate. Totodata, este un risc potential, dar care nu trebuie lasat sa devina unul real.

”In Raportul (asupra Stabilitatii Financiare -n.r.) din acest an, evidentiem un nou risc, acela de nerambursare a creditelor de catre sectorul neguvernamental. Veti observa ca este principalul risc pe care l-am mentionat. Riscul de nerambursare se vede, se simte, se calculeaza. Acesta are multe cauze, inclusiv cateva initiative legislative neinspirate. Este un risc cu potential, dar este de datoria noastra sa il mentionam, pentru ca poate deveni un risc real, daca nu se actioneaza in sensul descurajarii factorilor care il genereaza”, a declarat guvernatorul BNR in cadrul conferintei de prezentare a Raportului.

Isarescu: Cand ai un credit de casa, nu esti robul bancii, ci al propriilor aspiratii

Referitor la discutiile referitoare la plafonarea gradului de indatorare a populatiei, Mugur Isarescu a subliniat faptul ca Banca Nationala nu intentioneaza sa “omoare” creditul, ci vrea sa gaseasca “un dozaj adecvat”, astfel incat creditul sa fie bine administrat de toate partile.

Guvernatorul BNR a mai spus ca, in primul rand, BNR propune o dezbatere serioasa cu privire la creditul ipotecar, in contextul cresterii dobanzilor si a preturilor la locuinte.

"A-ti cumpara o casa, a porni in tinerete cu o casa - eventual chiar mobilata - este un lucru extrem de serios si promovam si pe aceasta cale, prin discutiile pe care le va declansa acest Raport, o discutie serioasa despre creditul ipotecar. Nu o discutie de tipul alba - neagra: 'Banca Nationala descurajeaza creditul sau omoara creditul'. (...) Noi incercam sa gasim o formula de echilibru, sa dam acel dozaj absolut necesar ca intre aspiratia pozitiva care exista intr-o societate (aceea de a avea o casa-n.r.), efortul mare pe care il face debitorul, dar si riscurile pe care si le asuma creditorul sa existe un echilibru. Si echilibrul trebuie sa apara pe toate planurile: si pe plan legal, intr-adevar legile sa fie bine construite, riscurile sa fie bine administrate, dar si pe plan personal, prin cultura, prin educatie", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai spus ca in anii '50 o casa se realiza dupa un efort care dura 20 sau 30 de ani si atunci circula vorba ca "unii au devenit robii caselor". In acest context, Guvernatorul a declarat ca expresia este mai potrivita fata de cea care circula in prezent si care sustine ca "unii au devenit robii bancilor". “Nu e adevarat. Ei au devenit prizonierii propriilor aspiratii”, a precizat Mugur Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri