Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat intr-o intalnire cu peste 300 de oameni de afaceri, ca pentru a strange bani la bugetul de stat este nevoie de o economie puternica. Economie puternica avem, cu crestere de aproape 7% in 2017, dar bani la buget nu. Economia a crescut aproape exclusiv pe baza consumului, insa incasarile din TVA (taxa pe consum) au dezamagit. Cam cat de puternica ar trebui sa fie economia, pentru a creste si incasarile la buget? Sau problema este in alta parte?

“Ca sa ai bani la buget, ai nevoie de o economie puternica, deci, iata cum un om de stanga trebuie sa sustina mai puternic mediul economic. Cred ca dupa masurile pe care le-am luat in anii trecuti, si in special Codul Fiscal, care e cel mai liberal din Europa, au aparut si efectele scontate. Ultimele masuri vor aseza piata, dar eu zic ca ce se va intampla in acest an va fi si mai important, pentru ca pana la final de an sunt cateva obiective importante, unele chiar ambitioase, iar pe unele vreau sa le revizuim impreuna. E vorba de ceea ce tine de Codul Fiscal, insa nu ne apucam sa schimbam doar de dragul de a schimba. (...) Vrem ca pana la sfarsitul anului sa inchidem discutia pe aceste doua Coduri - Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala", a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

Despre adevarata cauza a incasarilor reduse la buget, in opinia economistilor, (in Romania incasarile de taxe in PIB reprezinta doar 25,6%, fata de 40% media europeana) doar promisiuni frumoase, fara nici o referire la necesitatea informatizarii ANAF, cheia luptei cu evaziunea fiscala.

Insa ministrul promite o legislatie identica cu cea a tarilor europene, si nu oricare.

"Pe evaziunea fiscala va fi o discutie foarte aprinsa. (...) Ce face Germania, ce face Olanda sau ce face orice tara care are o astfel de experienta, aplicam si noi in Romania. Eu ca stat nu am interes sa distrug o afacere, dar am interesul unde o astfel de fapta se intampla si nu este o recidiva, deja, sa am si un comportament normal in piata. Pentru ca eu ca stat am interesul sa tin o firma in viata, nu sa o distrug, si sa raman fara locuri de munca, sa am un impact negativ in economie. Asta sa fie abordarea unei economii normale", a spus Eugen Teodorovici, fara a preciza, insa, momentul in care acest deziderat va deveni realitate.

In 2017, Romania a inregistrat o crestere economica de 6,9%, bazata pe consum (crestere de peste 10%), in timp ce incasarile din TVA au avansat cu doar 3,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri