Banca Comerciala Romana (BCR) va fi, incepand cu 2008, o sucursala a unui holding al grupului Erste, care se va ocupa de relatiile cu clientii pe plan local in sectoarele retail si corporate
Erste Bank a facut publica decizia de a restructura afacerea sa financiara pana in anul 2008, pentru a face fata expansiunii sale in strainatate si va concentra conducerea si procesele informationale intr-o noua structura. Astfel, grupul va separa afacerea locala intr-o banca independenta si va crea un holding care va coordona restul activitatilor, inclusiv subsidiarele.

Erste Bank a anuntat ca in noua structura organizatorica, Banca Comerciala Romana va functiona va sucursala bancara subordonata holdingului si va fi responsabila pentru relatiile cu clientii pe plan local in sectoarele retail si corporate, alaturi de celelalte sucursale ale bancii austriece, respectiv Ceska Sporitelna, Slovenska Sporitelna, Erste Bank Ungaria, Erste Bank Croatia, Erste Bank Serbia, Erste Bank Austria si Bank Prestige din Ucraina.

Toate functiile de management ale Grupului BCR vor fi centralizate in cadrul holdingului, potrivit deciziei Consiliului de Administratie al Erste Bank. De asemenea, holdingul va pune la dispozitie infrastructura necesara pentru atragerea clientilor BCR pe plan local. Segmentele de Piete de Capital (Trezorerie) sau Corporate Finance and Investment Banking vor fi incluse in cadrul holdingului, informeaza NewsIn.

Pana la mijlocul anului 2007 vor fi adoptate masurile organizatorice pentru constituirea holdingului operativ, ce va include in structura sa si participatiile de capital in cadrul Grupului BCR. Dupa migrarea sistemelor IT, in a doua etapa, Erste Bank va modifica structura juridica a concernului, creand un holding si o subsidiara din Austria, organizata ca o entitate legala independenta, in baza deciziilor Adunarii Generale din anul 2008.

Consiliul de administratie al Erste si-a dat acordul pentru operarea acestor modificari organizatorice pana la mijlocul anului 2008. "Prin aceasta noua organizare Erste Bank va dispune de o structura puternica, corespunzatoare dimensiunii sale, facilitand pentru viitor utilizarea sinergiilor din cadrul Grupului. Astfel va fi sustinuta orientarea catre client in cadrul tuturor subsidiarelor bancii, a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Erste Bank, Heinz Kessler.

Un Comitet Executiv al Grupului, constand din presedintii Holdingului si CEO ai subsidiarelor, va asigura transpunerea coerenta a strategiei de afaceri la nivelul Grupului. Pozitia de management a sectoarelor Corporate Finance la nivel de Grup, Investment Banking si Tranzactii Internationale va fi ocupata ulterior Adunarii Generale a Actionarilor din 2007.

Odata cu separarea juridica a Holdingului de Erste Bank Austria, toate subsidiarele bancare se vor subordona holdingului de la mijlocul anului 2008. De asemenea structura subsidiarelor se va adapta in mod corespunzator, avand permanent in vedere o pronuntata orientare catre client. Managementul Riscului, Organizare/IT, Corporate Finance si Investment Banking se vor afla sub managementul centralizat al holding-ului.

"Obiectivul este ca, la inceputul lunii iulie 2007, Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG sa inglobeze, de facto, in entitatea legala din prezent doua structuri deja functionale (holding-ul si subsidiara din Austria)", potrivit deciziei Consiliului de Administratie al bancii. Pana la transformarea acestor organizatii in structura finala legala prevazuta pentru mijlocului anului 2008, sistemele IT vor fi implementate si vor fi intreprinse reglajele necesare.

Noii clienti ai grupului Erste Bank nu vor resimti modificarile provenite din noua structura in imaginea sa de ansamblu sau in desfasurarea tranzactiilor, au anuntat oficialii Erste.Grupul financiar BCR include in acest moment BCR, BCR Leasing, BCR Securities, BCR Asigurari. BCR Asigurari de Viata, BCR Asset Management, precum si cele doua banci Anglo-Romanian Bank si BCR Chisinau. BCR, membra a grupului Erste Bank, este cea mai importanta banca din Romania, cu active de 39,2 miliarde lei (11,09 miliarde euro) dupa primele noua luni ale anului. Banca are, in prezent, o retea de 457 sucursale si agentii in intreaga tara.

Trei noi membri in comitetul director pana in 2008

Comitetul director al Erste Bank se va mari de la sase membri, in prezent, la noua membri in viitor, din care trei se vor concentra asupra subsidiarei din Austria, anticipand structura juridica prevazuta pentru anul 2008, a informat un comunicat al bancii.

Decizia de modificare a numarului de membri din comitetul director vine ca o consecinta a deciziei de schimbare a structurii grupului, prin separarea activitatilor din Austria de cele din strainatate, acestea din urma urmand a fi gestionate de un holding care va fi creat in acest scop. Marirea numarului de membri din comitetul director va fi valabila "pana la implementarea legala a structurii holdingului, prevazuta pentru mijlocul anului 2008", se precizeaza in comunicatul Erste Bank.

Doi dintre membri actuali ai comitetului director vor pleca din banca in 2007. "Reinhard Ortner, CFO (responsabil cu activitatea financiara - Chief Financial Officer) al Erste Bank, si Erwin Erasim, responsabil pentru organizare si IT, isi vor incheia colaborarea cu banca la mijlocul anului 2007 si vor iesi la pensie", se arata in documentul citat.

Reinhard Ortner, in varsta de 58 de ani, este membru al comitetului director din 1984, iar Erwin Erasim, in varsta de 61 de ani, este membru in aceeasi structura de conducere din 2001, potrvit datelor publicate de banca austriaca. Ei vor fi inlocuiti cu Peter Kisbenedek, in varsta de 42 de ani, in prezent director general al Erste Bank Ungaria, care va prelua functia de CFO, si de Herbert Juranek, de 40 de ani, sef de departament in cadrul diviziei conduse pana acum de Erwin Erasim, pe care il inlocuieste.

Ceilalti membri ai comitetului director, responsabili de activitatea intregului grup, sunt Andreas Treichl, director general al grupului Erste Bank, Franz Hochstrasser, responsabil de piete de capital, trading si asset liability management, si Bernhard Spalt, care va conduce managementul riscului la nivel de grup. "Pozitia de management a sectoarelor corporate finance la nivel de grup, investment banking si tranzactii internationale va fi ocupata ulterior Adunarii Generale a Actionarilor din 2007", se mai arata in comunicatul bancii austriece.

Cei trei noi membri ai comitetului director al Erste Bank pentru activitatile din Austria sunt Elisabeth Bleyleben-Koren, Peter Bosek si Thomas Uher, a decis conducerea bancii. "Un comitet executiv al grupului, constand din presedintii holdingului si directorii generali ai subsidiarelor, va asigura transpunerea coerenta a strategiei de afaceri la nivelul grupului", se mentioneaza in comunicat.

Pretul actiunilor nu va fi influentat de majorarea de capital

Erste Bank va lista pe 18 decembrie cele 6,3 milioane de noi actiuni emise pentru a finanta preluarea actiunilor Bancii Comerciale Romane (BCR) vandute sau preschimbate de salariati, insa acestea vor fi vandute treptat de banca austriaca si nu vor influenta pretul pe bursa, potrivit Wood&Co.

"Noile actiuni vor fi listate la Bursa de Valori pe 18 decembrie, insa, spre deosebire de estimarile noastre, niciuna din actiuni nu va fi vanduta pana la finele anului. Erste Bank va pastra aceste actiuni pe termen scurt si le-ar putea vinde in mod treptat in viitor", a declarat analistul Wood&Co, Jiri Stanik. "In consecinta, nu este de asteptat nicio scadere de pret ca urmare a aceste majorari de capital", a adaugat Stanik.

Erste Bank a anuntat, marti, ca din totalul de 63.397.500 de actiuni detinute de catre angajatii BCR, care reprezinta 8% din capitalul bancii, 57.313.356 de actiuni, echivaland cu 7,2% din capital, au fost vandute sau schimbate ca urmare a acceptarii ofertei bancii austriece. Aproximativ o treime (19,6 milioane) din actiunile tranzactionate au fost vandute catre Erste Bank la pretul de 6,5 euro per actiune,banca austriaca platind 130 milioane de euro cash, iar restul de doua treimi (37,7 milioane de actiuni) au fost schimbate de salariati cu actiuni Erste Bank la o rata de schimb de sase la unu.

"In consecinta, Erste Bank va emite 6.287.236 milioane de noi actiuni printr-o majorare de capital ce va reprezenta o marire de 2% a capitalului de actiuni al bancii. in urma aprobarilor regulatorii necesare, se preconizeaza ca noile actiuni vor fi tranzactionate la Bursele din Viena si Praga incepand de luni, 18 decembrie 2006", se preciza in comunicatul emis, marti, de Erste Bank.

Ca urmare a ofertei de cumparare a actiunilor detinute de angajatii BCR, cota detinuta de Erste Bank in BCR a crescut la 69,11%, tranzactia urmand a fi incheiata pana pe data de 22 decembrie, potrivit datelor publicate de banca austriaca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri