Indicatorii macroeconomici au continuat sa se deterioreze in ultimele 30 de zile, desi ritmurile au mai incetinit fata de perioada anterioara. Inflatia anuala a ajuns la 5,4%, iar ROBOR la 3 luni creste, incet dar sigur, catre pragul de 3% pe an. In acelasi timp, temperarea consumului se reflecta in decelerarea cresterii economice. In schimb, investitiile straine directe cresc substantial.

In luna mai, inflatia anuala a urcat la 5,4%, de la 5,2% in urma cu o luna, in special din cauza cresterii preturilor la produse accizabile (gaze, energie, carburanti, tutun) si la legume si fructe.

Pe cale de consecinta, dobanzile urca si ele, iar ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobaznile la majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, a ajuns la 2,93% pe an, de la 2,74% pe an cu 30 de zile in urma. Interesant este faptul ca, desi in general indicatorul inregistreaza cresteri si descresteri de la o zi la alta, de data aceasta trendul este mai mult decat evident, avand in vedere ca s-au integistrat doar cresteri in perioada analizata.

In T1 economia a stagnat

Economia a incetinit semnificativ la inceputul acestui an, raportat la primul trimestru al anului trecut, iar din detaliile publicate recent de Institutul National de Statistica (INS) reiese ca temperarea consumului a contribuit la aceasta evolutie. Cu un avans de doar 5,4% in primul trimestru, consumul populatiei, care a influentat decisiv cresterea PIB in 2017, a contribuit la avansul economiei din T1 cu doar 3,4% (din 4% cat a fost cresterea PIB din T1). In schimb investitiile au avut o contributie pozitiva de 0,8 puncte procentuale, in timp ce exporturile au tras in jos economia, cu o contributie de minus 0,6 puncte procentuale.



Daca ne raportam la evolutia trimestriala a economiei, lucrurile stau mai grav. Practic, in T1 2018 fata de T4 2017 economia a stagnat, semn ca lucrurile nu merg bine, spun economistii.

De altfel, si leul a constinuat sa se deprecieze fata de euro, dar tot in pasi mici, ajungand la 4,6663 lei/euro (plus aproape 1% fata de valoarea din urma cu o luna).

Deprecierea leului este direct legata de deficitul extern al Romaniei care a continuat sa se adanceasca, depasind 2 miliarde de euro dupa patru luni ale anului, cu 15% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

In schimb, salariile sunt in crestere semnificativa, cu 14,7% in aprilie 2018 fata de aprilie 2017, salariul mediu net pe economiei ajungand la 2.713 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri