O dovada in plus ca modelul de crestere economica urmat de Romania de ani buni nu duce la prosperitate: desi din 2010 incoace avem una din cele mai mari rate de crestere din Uniunea Europeana, veniturile romanilor nu au crescut pe masura, saracia a ramas la cel mai mare nivel din Uniune, iar discrepantele regionale, dar si dintre saraci si bogati, s-au adancit. Aprecierea apartine Bancii Mondiale, care a aprobat un nou Cadru de Parteneriat de Tara (CPT) cu Romania, pe cinci ani, cu accent pe masuri care sa genereze cu adevarat prosperitate pentru romani, si anume accesul populatiei sarace la educatie si la servicii de sanatate moderne.

“Cresterea economica a Romaniei este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeana din 2010, cu o rata medie de crestere de 2,8% in perioada 2010-2017, insa in ciuda celor 11 ani in Uniunea Europeana, calitatea infrastructurii este nesatisfacatoare, ceea ce impune constrangeri asupra investitiilor si productivitatii in sectoare cum ar fi productia, agricultura si turismul. Sectorul privat, desi este dinamic, este mic, cu acces limitat la finantare, in special pentru IMM-uri si microintreprinderi. Ceea ce este mai ingrijorator este faptul ca, in ciuda cresterii accentuate, nivelul veniturilor medii nu a convers cu cel european, gradul de reducere a saraciei a fost scazut, iar clivajele sociale si regionale sunt substantiale si din ce in ce mai mari. Peste 25% din populatia Romaniei traieste cu mai putin de 5,50 dolari/zi, ceea ce constituie cea mai mare rata a saraciei din UE”, ser arata intr-un comunicat al Bancii Mondiale.

Solutiile sunt evidente, nu e nevoie decat de institutii puternice

Noul cadru de colaborare cu Banca Mondiala va avea ca prioritati investitiile in oameni, sustinerea unei dezvoltari mai dinamice a sectorului privat si un grad de pregatire mai avansat in fata dezastrelor naturale si a schimbarilor climatice.

„Eradicarea saraciei si asigurarea unei prosperitati sporite si impartasite de catre toti romanii va necesita investitii mai numeroase si mai inteligente in educatie, intr-un sistem de sanatate modern si locuri de munca mai bune. Cadrul de Parteneriat cu Tara pentru perioada 2018-2023 va veni in sprijinul unor domenii de importanta critica al caror obiectiv este acela de a ajuta Romania sa valorifice enormul capital pe care il are si de a se asigura ca nimeni nu este exclus“, a declarat directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Romania, Tatiana Proskuryakova.

Potrivit acesteia, „institutiile puternice si eficiente sunt elementul cheie ce poate sustine cresterea Romaniei pe termen lung.

Investitia in oameni, printre prioritatile Bancii Mondiale

Asadar, CPT cu Romania se va axa pe trei domenii principale, concentrandu-se pe imbunatatirea capitalului uman, dezvoltarea sectorului privat si competitivitate, precum si pe rezistenta in fata socurilor.

Printre obiectivele cuprinse in strategie se numara imbunatatirea tranzitiei catre educatia tertiara pentru categoriile sarace si vulnerabile, imbunatatirea accesului la servicii de sanatate moderne, conectarea categoriilor sarace si vulnerabile la locurile de munca, consolidarea capacitatii de construire a infrastructurii de transport, imbunatatirea capacitatii de atragere a investitiilor private la nivel regional si local, accelerarea ritmului de dezvoltare a pietei de capital si accesul la finantare si imbunatatirea gradului de pregatire nationala in fata dezastrelor naturale si a schimbarilor climatice.

"IFC va continua sa sprijine sectorul privat din Romania prin investitii si prin mobilizarea altor finantari, atat din surse nationale, cat si din surse internationale, pentru a incuraja cresterea economica si crearea de locuri de munca,” a declarat Thomas Lubeck, director regional al IFC pentru Europa Centrala si de Sud-est.

Conform strategiei, IFC se va implica in noi proiecte pentru consolidarea sectorului financiar si pentru dezvoltarea in continuare a pietelor de capital in vederea diversificarii optiunilor de finantare, precum si pentru imbunatatirea accesului la capital pe termen lung, in special pentru IMM-uri si microintreprinderi. De asemenea, IFC va sprijini participarea sectorului privat la dezvoltarea infrastructurii din Romania si va explora noi oportunitati de investitii in domeniul agroalimentar, al productiei si in industria serviciilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri