Banca Mondiala (BM) pune o conditie dura pentru a continua investitiile in Romania: crearea unor institutii puternice. Practic, orice proiect derulat in tara noastra va trebui sa aiba ca finalitate intarirea cadrului institutional, a declarat directorul de tara al Bancii Mondiale, Tatiana Proskuryakova in conferinta de prezentare a Parteneriatului de tara pentru urmatorii cinci ani. BM considera ca discrepantele care impart Romania in doua au drept cauza slabiciunea institutiilor.

Cadrul Parteneriatului de Tara a fost elaborat pe baza altui document elaborat de Banca Mondiala, si anume Diagnosticul Sistematic de Tara, care are ca principala prioritate cresterea eficacitatii si eficientei institutiilor care ofera servicii publice, inclusiv depolitizarea acestora.

In aceste conditii, obiectivul general pentru urmatorii cinci ani consta in consolidarea institutiilor. Acesta este axat pe trei piloni, si anume asigurarea egalitatii de sanse pentru toti cetatenii, catalizarea cresterii si competitivitatii sectorului privat si consolidarea capacitatii de a gestiona socuri.

De data aceasta, insa, institutia introduce si o serie de filtre cu ajutorul carora investitiile sa fie directionate cu mai multa acuratete catre indeplinirea obiectivului general.

Proiectele, mai bine tintite catre obiectivele asumate

“Filtrele sunt conditii pentru ca Banca Mondiala sa se implice in operatiuni financiare in Romania. Primul filtru, cel referitor la crearea institutiilor, este unul obligatoriu, care inseamna ca noi nu mai investim in Romania daca nu suntem convinsi ca asta va duce la intarirea cadrului institutional. De fiecare data cand un proiect cu Banca Mondiala se inchide, vrem sa lasam in spate o institutie mai puternica”, a explicat Tatiana Proskuryakova.

Celelalte filtre sunt responsabile cu reducerea saraciei si a vulnerabilitatilor inclusiv pentru populatia roma, mobilizarea fondurilor UE si private si promovarea bunurilor publice globale.

Reducerea saraciei si a vulnerabilitatilor este direct legata de investitiile in educatie, mai spune directorul BM, care citeaza un raport al institutiei din care reiese faptul ca principalul ingredient pentru dezvoltarea unei tari consta in modul in care investeste in educatie.

“In Romania, aveti inechitati majore in educatie. Aveti unii dintre cei mai buni elevi din lume, dar si un procent ridicat de tineri catalogati ca fiind analfabeti functional. In conditiile evolutiei demografice caracterizata de imbatranire si afectata de fenomenul migratiei, Romania nu isi poate permite sa nu investeasca mai mult in educatie. Avem proiecte in acest domeniu si vrem sa ne asiguram ca nimeni nu este lasat in urma, iar elevii vulnerabili au sanse de acces la educatia tertiara”, a mai spus Tatiana Proskuryakova.

Cele doua Romanii!

Romania are a doua cea mai rapida crestere economica din UE, care nu s-a tradus in reducerea saraciei.
18 din cele 42 de judete sunt considerate regiuni ramase in urma, cu un PIB/cap de locuitor mai mic de 75% din media nationala.

Desi sunt multi profesionisti care reusesc pe plan intern sau international, 40% din elevii de 15 ani sunt analfabeti functional.
Decalaje mari in ceea ce priveste infrastructura, care genereaza constrangeri pentru investitiile si productivitatea industriei de fabricatie, agriculturii si turismului.

Riscurile de dezastre climatice si naturale ameninta rezilienta economica a tarii, ncesitand politici de reformare urgente si investitii in infrastructura.
Veniturile medii converg catre cele din restul UE, insa in tara exista comunitati care nu au acces la servicii de baza.

Directorul BM spune ca motivul pentru care aceste discrepante continua sa existe in Romania este legat de slabiciunile cadrului institutional, de faptul ca sectorul public nu poate implementa politici cu care sa le ofere oportunitati egale tuturor locuitorilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri