Erste Group anunta ca a ajuns la un acord preliminar cu SIF Oltenia (SIF5), ultimul SIF care mai detinea actiuni la BCR, pentru achizitionarea intregii sale participatii la banca detinuta de austrieci, de 6,29% sau de 1.023.534.303 actiuni BCR. Erste va plati catre SIF5 140 milioane de euro pentru pachetul de actiuni, echivalentul a 0,64 lei pe fiecare actiune BCR.

Tranzactia se afla sub rezerva finalizarii cu succes de catre Erste Group si SIF Oltenia a procedurilor de aprobare corporativa si de reglementare (Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, in cazul SIF Oltenia; Consiliul de Supraveghere si Banca Centrala Europeana, in cazul Erste Group). Daca acestea vor fi bifate, achizitia se va derula printr-o tranzactie unica de vanzare-cumparare in a doua parte a acestui an.

Astfel, participatia Erste Group la BCR ar urma sa creasca la 99,88% din capital, restul fiind actiuni detinute in principal de catre angajati si fosti angajati ai bancii.

Termenii financiari ai tranzactiei sunt urmatorii: numerar pentru 1.023.534.303 actiuni BCR la un pret de 0,136 euro pe actiune (0,64 lei pe actiune, la cursul de schimb din 22 iunie). Conform evaluarii rezultate din acest pret, aproape 2,22 miliarde euro, BCR este cu putin mai scumpa decat Banca Transilvania, evaluata pe Bursa la circa 2,18 miliarde euro, si cu peste 250 milioane de euro mai mult decat BRD.

Tranzactia anuntata astazi evalueaza BCR la un multiplu al capitalurilor proprii (Pret/Valoarea Contabila) de x1,35 la T1 2018, in linie cu evaluarile de piata pentru bancile romanesti listate.

"Aceasta tranzactie a fost asteptata de ambele parti de ceva timp. La Erste Group, strategia noastra a fost intotdeauna de a detine cel mai mare pachet de actiuni posibil la subsidiare si suntem bucurosi ca participatia noastra la BCR va creste la 99,88% din capital. In acelasi timp, SIF Oltenia a fost interesata sa valorifice la maximum cel mai mare activ din portofoliul sau. Daca tendinta generala este ca grupurile bancare internationale sa aleaga dezinvestirea si reducerea expunerilor, noi ne reconfirmam astfel viziunea pe termen lung asupra potentialului exceptional al regiunii ECE. Tranzactia care va urma pe baza acestui acord va face din Erste Group unul dintre cei mai mari investitori straini din Romania in 2018", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Tranzactia va avea un impact neglijabil asupra capitalul comun de rang 1 al Erste Group, precizeaza banca.

"SIF Oltenia va continua sa detina un rol strategic in economie si dupa vanzarea actiunilor BCR, prin investitii in sectoare cu potential de crestere pe termen lung. BCR a incheiat ultimii trei ani in conditii de profitabilitate ridicata, astfel ca perspectivele de valorificare in conditii bune a actiunilor detinute la cea mai mare banca din Romania au evoluat pozitiv. Luand acest aspect in calcul, si oferta financiara inaintata de Erste Group, care evalueaza actiunile BCR cu o prima semnificativa fata de valoarea activului net, putem spune ca acum este momentul bun de a fructifica cea mai importanta participatie din portofoliul SIF Oltenia", a declarat si Tudor Ciurezu, Presedinte si Director General al SIF Oltenia.

Grupul austriac Erste a incheiat in octombrie 2006 achizitia unei participatii de 61,9% de la AVAS (Autoritatea Romana pentru Valorificarea Activelor), BERD si IFC. In noiembrie 2006, Erste Group a mai achizitionat 7,2% din BCR printr-o oferta catre angajatii BCR.

In 2011, Erste Group a achizitionat o participatie de 24% din BCR de la patru din cele cinci SIF-uri (SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia - fiecare 6,0%), intr-o oferta care a implicat numerar si schimb de actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri