Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ (Bauspar) este pe cale sa fie deblocat, insa doar partial. Legea care va permite celor doua banci din domeniu sa atraga clienti noi a fost adoptata de Parlament si se afla la promulgare la Presedintie. Insa actul normativ nu rezolva problema clientilor vechi, care depind, in continuare, de instanta de judecata. Cum se modifica sistemul dupa intrarea in vigoare a noului act normativ? In ce conditii se va putea incasa prima de la stat?

Sistemul este blocat de mai bine de doi ani si jumatate, dupa ce Curtea de Conturi a stabilit, in urma unor controale la cele doua banci active pe aceasta piata, ca prima de stat nu se poate acorda decat in anumite situatii: daca clientii demonstreaza ca au investit banii economisiti, chiar mai mult de cinci ani, in locuinta, daca acceseaza un credit ulterior perioadei de economisire si doar daca sunt adulti, cu exceptia pensionarilor.

Cele doua banci au contstat in instanta raportul mentionat, insa nu s-a ajuns inca la o hotarare definitiva.

Intre timp, Legea care reglementeaza sistemul a fost modificata in Parlament, a fost adoptata pe data de 13 iunie, iar bancile asteapta ca, dupa promulgarea ei si publicarea in Monitorul Oficial, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) sa modifice in mod corespunzator normele metodologice de aplicare necesare punerii in practica a noii legi, sustin reprezentantii Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR).

Ulterior, Banca Nationala a Romaniei (BNR) trebuie sa aprobe noile tarife si contracte.

Ce schimbari aduce noua Lege?

Pentru clientii care vor intra in sistem dupa ce toate aceste formalitati vor fi indeplinite, conditiile de derulare a contractelor de economisire-creditare ar trebui sa fie clare. Noua Lege prevede faptul ca astfel de contracte (cu dreptul de a incasa prima de stat dupa cel putin 5 ani de economisire) se pot incheia si in numele copiilor minori, dar si de catre persoane varstnice (aspecte contestate de Curtea de Conturi). In schimb, noul act normativ obliga titularii de contract sa demonstreze ca folosesc prima de la stat si dobanzile aferente acesteia in domeniul locativ (pentru cumpararea unei locuinte, renovare, modernizare, dotare cu utilitati etc.) in cel mult 6 luni de la incasarea sumelor, au declarat reprezentantii Asociatiei.

Legea veche nu obliga clientii sa justifice modul in care folosesc banii si prima de la stat, daca ramaneau in sistemul de economisire cel putin 5 ani. Insa acesta, alaturi de contractele incheiate pentru copii si pensionari, sunt aspectele contestate de Curtea de Conturi in urma controlului la cele doua banci.

Iar contractele incheiate pe Legea veche, raman reglementate de aceasta pana ce expira. Insa derularea lor depinde de finalizarea procedurilor in instanta, pentru care nu exista un termen cert. Practic, din 2014, cand Ministerul Dezvoltarii a virat in conturile clientilor pentru ultima data prima de la stat (si nici atunci integral, ci aproximativ 85%) acest proces este blocat pentru toti clientii sistemului.

Ce se intampla cu clientii vechi?

Cei care au economisit perioada minima de 5 ani isi pot retrage suma economisita, dobanda acumulata si echivalentul primelor pe care statul a apucat sa le plateasca pentru perioada 2013 si 2014 (in proportia de 85%). Insa, pentru ca banca nu are voie sa elibereze prima de stat pana la finalizarea procesului, plateste clientului echivalentul primei din surse proprii, acesta din urma da o declaratie referitoare la incasarea sumei, care ulterior va folosi bancii sa isi recupereze banii de la stat.

In prezent, in acest sistem, doar activitatea de creditare functioneaza. Asta inseamna ca daca un client a economisit o perioada si se califica pentru un credit, poate sa il contracteze.

Sistemul Bauspar din Romania a fost introdus in anul 2002 si in prezent, este format din doua banci. Prima este de 25% din suma economisita anual, dar nu poate depasi 250 de euro pentru fiecare participant.

Insa cele doua banci locale (Raiffeisen BpL si BCR BpL) nu au mai incheiat din 2016 nici un contract nou.

Cum functioneaza sistemul?

Conform Eurostat, Romania are cel mai vechi fond locativ din Europa. Totodata, un sondaj IRSOP arata ca peste 84% dintre romani au cel putin o problema cu locuinta iar peste 75% mentioneaza ca principala cauza vechimea locuintei si nevoia acuta de reabilitare, renovare si modernizare.

"Plecand de la aceasta realitate credem ca deblocarea sistemului de economisire creditare va conduce la o imbunatatire a conditiilor locative ale romanilor", apreciaza reprezentantii ABDLR.

Pe de alta parte, reprezentantii Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte (EFBS) au aratat ca "in Romania exista un potential de crestere substantiala a sistemului de economisire creditare in urmatorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor tari europene".

Sistemul Bauspar a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei inca din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit "cadrul de lucru" institutional pentru a ajuta intr-o perioada in care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Bancile de locuinte ofera credite ipotecare cu dobanzi fixe.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Intai clientul economiseste, statul sustinand prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acorda credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienti care isi doresc acest lucru si care sunt eligibili. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca bancile pentru locuinte din Austria si Germania au avut un rol cheie in reconstruirea locuintelor in ultimele decenii.

Sistemul reprezinta un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat sa sustina dezvoltarea si extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru sustinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului Bauspar pentru toate segmentele de populatie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum si faptul ca guvernul ofera o prima de stat pentru depuneri, iar aceasta prima este acordata tuturor cetatenilor, indiferent de varsta.

Sursa foto: Denphumi / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri