Banca Nationala a Romaniei (BNR) a obtinut, in 2017, un profit net de 186 de milioane de lei, din care 149 de milioane, respectiv 80%, au fost transferate la bugetul de stat sub forma de impozit pe profit. Rezultatul BNR este in crestere cu 50% fata de anul trecut si a fost obtinut, in cea mai mare parte, din administrarea rezervelor internationale si fara a “juca aurul la pacanele”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de presa organizata, in premiera, pentru prezentarea raportului anual.

“Stiu ca exista o intrebare: Cum ati reusit sa faceti profit fara sa jucati aurul la pacanele, cum a sugerat un ... personaj? Din administrarea activelor si pasivelor in valuta. BNR are din 1880, din partea statului roman, o licenta, un monopol de emisiune, se ocupa cu moneda nationala. In baza acestei monede nationale pe care o emitem, acumulam rezerva”, a explicat guvernatorul.

Acesta a mentionat faptul ca in rezerva internationala, pe langa rezerva neta, intra si banii Ministerului Finantelor Publice, si rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor si aurul. Rezerva neta a BNR insumeaza aproximativ 26 de miliarde de euro, pe baza careia se realizeaza emisiunea monetara, iar din administrarea acestei rezerve, in conditii de lichiditate si siguranta, se obtine profit.

Este important ca BNR sa fie independenta financiar

Guvernatorul a mentionat ca este important ca Banca Nationala sa fie independenta din punct de vedere financiar, pentru a nu depinde de alte capitaluri.

“Fiind membri, avand obligatii care decurg din calitatea de membru al sistemului european al bancilor centrale, atunci cand vorbim de independenta este orba si de independenta financiara, nu numai legala sau operationala, trebuie sa avem si independenta financiara pentru ca banca sa nu depinda de alte capitaluri. Banca Nationala a Romaniei are o baza de capital extrem de solida. Cunosc bilanturile multor banci centrale si, comparativ cu nivelul tarii, suntem una din cele mai bine capitalizate banci centrale din Europa. Si nu avem pierdere intr-o perioada in care dobanzile au fost negative”, a explicat Mugur Isarescu.

Potrivit acestuia, realizarea de profit in 2017 a fost posibila si datorita faptului ca banca centrala, pe parcursul anului trecut, a avut pozitia de debitor net, a atras bani din sistem, nu a dat credite.

In acest context, guvernatorul BNR a subliniat faptul ca banca centrala nu a incasat “nici un cent” de la stat ci, din contra, a virat la buget aproape 150 de milioane de lei. In ultimii 4 ani, BNR a platit impozit pe profit in suma totala de 262 de milioane echivalent euro.

“Ne acoperim in totalitate toata activitatea: salarii, investitii, chirii, lumina, impozite. Aceasta institutie nu ia un cent de la bugetul statului”, a mai spus Isarescu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri