Autoritatile de certificare inregistrate in afara Romaniei, care pot livra pentru bancile locale proiecte de semnatura electronica, au un avantaj competitiv in comparatie cu firmele romanesti care ofera servicii similare, in contextul in care legislatia locala nu accepta procesul de identificare a clientului la distanta, prin videoconferinta.

Astfel, toti jucatorii mari din Occident care au intrat si pe piata locala cu servicii digitale, Namirial, Euronovate sau Infocert, pot livra solutii digitale 100% la distanta, in timp ce furnizorii locali, precum DigiSign, CertSign sau Alfatrust, au de suferit de pe urma vidului legislativ si a diferentelor dintre regulamentul eIDAS si legislatia locala.

"Namirial este o autoritate de certificare inregistrata in Italia si certificata sub Regulamentul European 910/2104. Avand in vedere prezenta noastra prin proiecte implementate sau in curs de implementare in mare parte din Uniunea Europeana si nu numai, incercam sa ne adaptam cerintelor clientilor si putem face acest lucru doar prin folosirea tuturor oportunitatilor oferite de legislatia Europeana si de legislatia din tara in care suntem inregistrati cu autoritate de certificare. In acest fel avem un avantaj competitiv care ne ajuta si pe noi, dar care ofera si clientilor nostri posibilitatea implementarii unor proiecte cu impact mare asupra clientului final. Un exemplu concret este cel al procesului de identificare a clientului: eIDAS "accepta" identificarea la distanta a clientilor prin videoconferinta si emiterea unui certificat calificat pe baza unei astfel de identificari avand in vedere ca in Italia aceasta metoda de identificare este acceptata", a declarat Adrian Dinculescu, Partnership & Alliances Manager in cadrul Namirial, la un seminar despre digitalizarea bancara organizat de Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar.

Acest vid legislativ a determinat bancile din piata sa evite, in general, proiectele cu adevarat online, in care clientul poate fi identificat la distanta prin mijloace video si apoi sa semneze un contract de credit pe baza semnaturi electronice calificate. Deocamdata, doar trei banci utilizeaza semnatura electronica calificata pentru a oferi credite la distanta (Libra Bank, ING Bank si TBI Bank) si doar ultima dintre acestea permite si creditarea clientilor noi, pe care ii identifica printr-un canal video.

Totodata, din neintelegerea modului in care se aplica regulamentul eIDAS, bancile s-au temut mult timp si de cazul in care certificatele calificate emise de autoritatile din afara Romaniei vor putea fi "aparate" in Instanta, spunand ca pe legislatia nationala exista riscul pierderii unui proces, chiar daca ulterior pe baza eIDAS ar fi castigat.

"Este o discutie care nu ar fi trebuit sa existe niciodata, pentru ca pornim de la premisa ca judecatorul este rau intentional sau slab pregatit. El ar trebui sa stie ca este un regulament (eIDAS) si nu ar trebui sa existe un conflict intre un regulament european si legislatia nationala", concluzioneaza Dinculescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri