Inflatia anuala a continuat sa creasca si in luna iunie, la 5,6%, de la 5,4% in luna mai, estimeaza aconomistii UniCredit Bank. Acestia sustin ca saptamana aceasta este bogata in evenimente care pot influenta piata financiara, printre care se numara si anuntul presedintelui Klaus Iohannis de revocare din functie a procurorului sef DNA.

Pentru perioada de vara, economistii citati se asteapta ca preturile la alimente sa scada usor, insa mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, avand in vedere recolta mai slaba si cererea mai puternica din partea consumatorilor, reiese dintr-un raport al bancii.

Datele privind inflatia pe luna iunie vor fi publicate miercuri de Institutul National de Statistica. Pentru finalul anului, economistii bancii se asteapta ca inflatia anuala sa ajunga la 4,1%, peste prognoza Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de 3,6% (si asa peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei, respectiv 3,5%). Ca principale surse inflationiste in perioada urmatoare, economistii mentioneaza preturile alimentelor si ale combustibililor.

Presiunile de crestere a ROBOR se mentin

Totodata, din cauza incertitudinilor legate de inflatie, dar si de contextul intern si international, se va mentine volatilitatea din piata monetara, fapt care va pune presiune de crestere pe indicii ROBOR.

In aceste conditii, reprezentantii bancii se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei sa majoreze dobanda de politica monetara de inca doua ori in acest an, cu cate 0,25 puncte de baza, prima data in august, cand BNR ar putea revizui si prognoza privind inflatia pentru perioada 2018-2020, urmata de o noua crestere in ultimul trimestru al acestui an.

Citeste si:
Zgonea, condamnat in prima instanta la 3 ani de inchisoare
Valeriu Zgonea, condamnat in...

In privinta cursului de schimb, leul va continua sa se deprecieze in fata monedei unice europene pana la un raport de 4,7 lei/euro la finalul acestui an, in opinia analistilor UniCredit.

Deficitul bugetar va urca, de asemenea, la 3,4% din PIB la finalul anului, iar deficitul de cont curent la 4,1% pe an, peste nivelul de avarie stabilit la nivel european.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Hidroelectrica nu a recuperat niciun leu din tunul dat de baietii destepti
Setari Cookie-uri