Reprezentantii Guvernului lanseaza, din nou, in spatiul public, un subiect extrem de controversat: o noua amnistie fiscala. Insa, asa cum ne-am obisnuit deja in astfel de cazuri, nu exista un proiect clar redactat pe aceasta tema, nu stie nimeni cum, cui si pentru ce datorii se va aplica si, evident, nici un studiu de impact. Cum justifica ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, necesitatea unei noi stergeri a datoriilor? Incompetenta managementului companiilor de stat!

Cine va beneficia de amnistie? Inca nu se stie, pentru ca deocamdata masura este in discutie, subliniaza ministrul. Si daca anuntul ca va urma o amnistie va determina mai multi contribuabili sa nu isi mai plateasca taxele la stat pana ce va fi adoptata? "Dar nu a spus nimeni ca va urma. A fost o discutie, informatia s-a rostogolit, dar daca vor dori sa astepte ceva ce poate n-o sa vina, atunci sa suporte consecintele", raspunde Teodorovici.

Cine garanteaza ca, dupa amnistie, nu se acumuleaza noi datorii?

Potrivit acestuia, restantele totale la stat sunt de circa 100 de miliarde de lei, din care doar 17 miliarde sunt recuperabile, iar in contul persoanelor fizice figureaza 3 miliarde.

"Din acestea, ponderea principala este a persoanelor juridice, unde sunt si marile companii de stat, care, din pacate, nu mai au cum sa fie ajutate, nici de catre stat, nici de alte companii partenere, pentru ca nimeni nu va plati o datorie istorica. Scopul este acela de a ajuta economia, nu pe cineva de pe niste liste", a subliniat ministrul.

Dar nu era mai bine ca mai intai sa se eficientizeze companiile de stat, astfel incat sa nu existe riscul sa apara noi datorii, si abia apoi sa se treaca la amnistie? "Nu a spus nimeni ca aceasta este ordinea. Subiectul s-a rostogolit in presa si s-a complicat foarte mult, insa nimeni nu a spus ca exista vreun material pe aceasta tema", a mai spus ministrul Finantelor.

El sustine ca masura va fi analizata si va fi adoptata doar daca se va dovedi a fi benefica pentru economie.

Cine plateste pretul amnistiei? Contribuabilul corect!

Pe de alta parte, reprezentantii mediului de afaceri spun ca amnistia nu poate inlocui managementul ineficient la companiile de stat la nesfarsit, pentru ca datoriile acelea sunt platite, pana la urma, de cineva, si anume de cei corecti.

“Noi stim ca din 600 de datornici, primele 100 de firme, care detin si cea mai mare datorie, de 80% din total, sunt de stat. Nu stim pe cine ajutam prin aceasta amnistie si, inca o data, nu ne bazam pe nici o cifra, nu am vazut nici o cifra publica. (...) Daca firmele de stat nu sunt eficiente si statul este un prost manager, trebuie sa luam totusi o decizie in acest caz, pentru ca daca din timp in timp tot stergi datoriile si ele continua sa se acumuleze, cineva la un moment dat tot va plati. Stergerea datoriilor nu inseamna ca ele dispar. Stergerea datoriilor are si un cost principal: o companie de stat mai intai nu isi plateste furnizorul si abia apoi nu isi plateste datoriile la stat. Cand faci o astfel de amnistie, s-ar putea sa creezi mai multe probleme in economie decat sa ajuti”, a declarat Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Pentru ca autoritatile nu au facut o analiza de impact, Florin Jianu promite ca, la nivelul Consiliului, se va realiza un sondaj in randul membrilor cu privire la oportunitatea unei amnistii si o analiza de impact.

“Astazi punem pe site si vedem care este opinia intreprinzatorilor in acest sens, pentru ca nu stiu daca e un semnal corect sa spui ca stergi datoriile unor contribuabili, in timp ce intreprinzatorii corecti isi platesc datoriile luna de luna, populatia corecta isi plateste datoriile luna de luna”, a mai spus Jianu.

Acesta sustine ca, in acest ritm, cu cate o amnistie la cativa ani, nimeni nu isi mai plateste taxele la stat. Mai mult, daca datoriile se acumuleaza dupa fiecare amnistie in aceeasi zona, insemna ca problema de fond este alta. “Cred ca trebuie sa ne uitam unde se acumuleaza datoriile, unde sunt constante…. Noi putem spune foarte simplu: in sfera companiilor de stat, unde managementul este foarte prost. Ori, nu putem sa stergem un management slab prin stergerea datoriilor. Logic ara fi ca intai sa ai o analiza foarte clara, sa vezi pe cine salvezi si de ce vrei sa salvezi. Sa faci public acest lucru, sa ai o discutie cu reprezentantii mediului de afaceri (pe noi nu ne-a intrebat nimeni absolut nimic de acest lucru), si, bineinteles, un lucru pe care il cerem de ani de zile, eficientizarea companiilor de stat”, a adaugat Jianu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri