Romania nu este nici macar originala cu ideea plafonarii pretului la gaze. Vecinii nostri unguri au facut-o deja, nu numai la gaze, ci si la alte utilitati. Insa decidentii romani nu par a fi dispusi sa invete din experienta acestora. Ce s-a intamplat in Ungaria? In final, costul a fost mai mare decat daca s-ar fi mentinut preturile anterioare. Economistul sef al UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, Dan Bucsa, explica de ce.

“Si Ungaria a plafonat pretul la gaze si nu numai. Si la alte utilitati! Au facut-o pentru a tine inflatia mai jos. Costul final, insa, este unul fiscal”, a explicat Dan Bucsa.

Ce inseamna asta? Ca infrastructura de utilitati, care si in tara vecina este foarte proasta, trebuie reparata de Guvern, pe bani de la buget.

“Firmele private au plecat, utilitatile in mare parte au fost renationalizate in Ungaria si asta induce un cost fiscal, adica lumea nu va plati un pret mai mare la gaze, dar va plati repararea a ceea ce se strica, de data aceasta reparate de stat, care stim cam cat de eficient poate sa fie. Per total, in Ungaria costul a fost mai mare decat daca ar fi tinut preturile acolo unde erau si firmele private ar fi continuat sa gestioneze acele utilitati”, a subliniat economistul UniCredit.

Pretul maxim de vanzare a gazelor naturale din productia interna la producatori ar putea fi plafonat la 55 lei/Mwh pana la 30 iunie 2021, potrivit unui proiect de hotarare publicat de Ministerul Finantelor Publice.

"Pentru asigurarea unui mediu concurential corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania si stoparea cresterii necontrolate a preturilor gazelor naturale din productia interna, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Energiei s-au intalnit miercuri, 18 iulie, la sediul MFP, pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al preturilor gazelor naturale practicate de catre producatorii interni, pana la data 30.06.2021. Pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, avand in vedere ca dupa 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet pretul de vanzare al gazelor naturale, iar tendinta de crestere a fost continua si constanta, aceasta fiind in prezent 29,5%, in timp ce pentru luna martie 2019 se estimeaza o crestere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care sa plafoneze pretul gazelor naturale", se precizeaza in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

Potrivit initiatorilor, proiectul are impact pozitiv prin stoparea cresterii necontrolate a preturilor gazelor naturale din productia interna, generata de pozitia dominanta a celor doi mari producatori care au cota de piata, fiecare de peste 46% si impreuna de 95% (Romgaz, cu o cota de 48,88% si OMV Petrom - 46,08% din total productie).

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a precizat ca masura este necesara pentru ca cei doi mari producatori majoreaza preturile nejustificat si nu si-au indeplinit obligatiile de investitii asumate. Daca, insa, in cazul Petrom influenta statului este un redusa (mai detine doar 20% din actiuni), Romgaz este detinuta de stat in proportie de 70%. Asadar esecul acestei companii in realizarea investitiilor este, de fapt, esecul statului.

Incepand cu 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet pretul de vanzare a gazelor naturale din productie interna, acesta stabilindu-se in cadrul pietei concurentiale prin contracte liber negociate cu furnizorii si clientii finali pe baza cererii si a ofertei.

Prin masura anuntata de autoritati, insa, piata practic redevine complet reglementata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri