Peisajul financiar, atat la nivel local cat si european, se confrunta cu schimbari accelerate aduse de catre noii jucatori ce isi propun sa castige cote de piata cat mai mari prin intermediul solutiilor pe care le dezvolta. Noile reglementari europene sunt principalul factor care alimenteaza tot acest proces, directiva de plati PSD2 fiind cea mai vehiculata in contextul “revolutionarii industriei”. Aleksandra Wodzislawska, CEO-ul fintech-ului Aforti Exchange, este de parere ca aceasta masura “va detrona bancile prin eliminarea monopolului acestora si va stabili noile reguli ale jocului”.

Seful Aforti Exchange este de parere ca institutiile traditionale care au avut dificultati de adaptare la noile tendinte digitale vor fi nevoite in curand sa se confrunte cu o mare provocare, si anume Directiva Europeana Privind Serviciile de Plata 2 (PSD2)

“Odata ce PSD2 va intra in vigoare, influenta fintech-urilor va creste in mod semnificativ. PSD2 va aduce cea mai mare revolutie observata pana acum in industria serviciilor financiare, va detrona bancile prin eliminarea monopolului acestora si va stabili noile reguli ale jocului. In momentul implementarii, clientii vor putea achizitiona si utiliza din ce in ce mai multe servicii inovatoare de la institutii financiare nebancare si fintech-uri avand in vedere ca se supun acelorasi reguli de siguranta si securitate”, precizeaza Aleksandra Wodzislawska.

Reprezentantul Aforti Exchange concluzioneaza ca in timp ce industriile traditionale de servicii financiare vor fi ocupate concurand cu fintech-urile si invers, adevaratul castigator din aceasta situatie va fi clientul.

"Desi initial fintech-urile si-au bazat serviciile pe independenta clientilor, in zilele noastre vedem ca si companiile active in sfera digitala incep sa realizeze ca clientii nu au ocazia de a discuta sau de a se intalni cu un consilier financiar, situatie obisnuita atunci cand se folosesc serviciile unor furnizori traditionali financiari. Desigur, nu putem vorbi inca despre o metamorfoza serioasa a industriei fintech, dar vedem ca tot mai multi furnizori de servicii financiare online apeleaza la contactul direct cu clientul ca la o modalitate suplimentara de construire si mentinere a relatiilor" adauga Wodzislawska.

Reprezentanta fintech-ului din Varsovia considera ca pentru a putea avea cat mai mult succes in aceasta era noua a industriei financiare, jucatorii trebuie sa respecte o serie de reguli:

  • Clientul trebuie sa fie observat si sustinut
  • Produsele financiare trebuie sa fie simple
  • Executia la timp este cel mai important aspect si va fi intotdeauna principalul avantaj competitiv, care in lumea “ASAP” ar putea depasi chiar si criteriile de cost.
  • Pretul trebuie sa fie competitiv in comparatie cu cel oferit de banci si alte institutii financiare standard.

Directiva europeana de plati PSD2 va permite oricarui furnizor extern de servicii financiare sa aiba acces la sistemele bancare. Ca urmare, platile online si segmentul serviciilor de informatii cu privire la conturi se va deschide pentru noii actori ai acestei piete.

Ministerul de Finante a publicat la inceputul lunii iulie un proiect de ordonanta de urgenta care are drept scop transpunerea in legislatia nationala a acesteia, demers care ar fi trebuit realizat pana la data de 13 ianuarie 2018, cand reglementarea europeana a intrat in vigoare. In ceea ce priveste cerintele obligatorii ale directivei, acestea vor intra in vigoare incepand cu septembrie 2019.

Aforti Exchange: care sunt cifrele dupa primele 6 luni din an

Aforti Exchange fintech psd2

sursa foto: Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Aforti Exchange, fintech polonez si platforma online de schimb valutar care a intrat pe piata romaneasca in octombrie 2017, a inchis primele 6 luni de operatiuni cu peste 5,5 milioane euro in moneda schimbata si peste 400 de clienti individuali si corporate.

Firma a inregistrat in aprilie operatiuni de schimb valutar in valoare de 1,5 milioane euro prin propria platforma. Aproximativ 80% din tranzactiile efectuate sunt schimburi de valuta din lei in euro, insa platforma ofera servicii de schimb pentru 12 valute diferite.

Biroul din Bucuresti, condus de Dorin-Claudiu Sterie, este primul birou international deschis de Aforti Exchange. Aceasta intentioneaza sa se concentreze pe dezvoltarea echipei locale si cresterea capacitatilor sale, precum si extinderea portofoliului de produse.

Sursa foto: Elnur / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri