Sistemul bancar din Romania si-a revenit dupa criza, insa continua sa se confrunte cu provocari importante. Forta de munca, digitalizarea si legislatia sunt printre cele mai mari. Angajatii bine pregatiti pleaca din banci, procesul de digitalizare este ramas in urma, iar legislatia este stufoasa (cea europeana) si confuza (cea interna). Insa si mersul economiei poate influenta puternic activitatea bancilor din piata locala.

“In primul rand avem o provocare care vine din piata muncii, respectiv pregatirea pregatirea fortei de munca. Este un rulaj foarte mare, iar piata este tot mai mica. Se vede ca oamenii pleaca din sectorul bancar si trebuie sa gasim o modalitate sa atragem tinerii, sa le demonstram ca exista oportunitati si la noi. Angajatii pleaca si in alte domenii, dar si din tara. Pana in 2008, au avut loc intrari masive in sector, insa acum angajatii ies si vor continua sa iasa, pentru ca economia Romaniei ofera perspective bune in multe sectoare. Venitul a devenit principalul argument pentru angajati”, a declarat directorul general al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

O alta provocare pentru banci este digitalizarea, mai ales in contextul concurentei tot mai apropiate fintech-urilor. In plus, bancherul citat spune ca sectorul bancar se afla printre cele care au facut foarte putin in sensul digitalizarii, in ultimii ani.

Legislatia interna? "Au fost si ani mai rai"

Legislatia este o alta provocare pentru mediul bancar, insa nu este noua si nu afecteaza doar Romania. Legislatia europeana in domeniu este foarte stufoasa si dezavantajeaza bancile mici sau de nisa. Pe de alta parte, insa, initiativele legislative locale nu mai ingrijoreaza la fel de mult ca in anii trecuti. “Trebuie sa marturisesc ca au fost si ani mai rai. Acum este ceva mai liniste decat in anii trecuti”, a punctat Diosi.

Dincolo de aceste provocari, insa, seful OTP Bank spune ca sistemul bancar arata bine dar, din perspectiva reglementarilor europene, este clar ca bancile de nisa, sau mai mici, vor avea dificultati de adaptare la schimbarile pe care le presupun reglementari de tipul GDPR, IFRS etc. In acest context, viitorul apartine bancilor universale, ceea ce deschide oportunitati de consolidare.

“La nivel de sector, creditele acordate catre mediul privat sunt in crestere, iar depozitele au avut un avans si mai puternic. Consideram ca dezvoltare este sanatoasa si echilibrata. In ultimele trimestre, raportul dintre credite si depozite a scazut sub 80% (de la un maxim de peste 130%), solvabilitatea sistemul a crescut la aproape de 20% fata de 12%-13% in 2008, bancile au rezerve consistente de lichiditate sub diferite forme de active (obligatiuni de stat etc.) care pot fi convertite foarte rapid in cazul in care apar socuri semnificative in mediul extern. Ponderea creditelor in valuta, practic, s-a injumatatit de la 64% la 35%, asigurand autoritatilor o flexibilitate mai mare pentru contracararea crizelor financiare”, mentioneaza directorul OTP Bank.

Dezechilibrele din economie pot afecta activitatea bancilor

Totodata, rata creditelor neperformante a scazut semnificativ, atingand 6% dupa “recordurile” inregistrate in 2013-2014, de peste 20%. Insa, acest trend risca sa se reverseze din cauza cresterii dobanzilor, dar si pe fondul tensiunilor din economie.

“ROBOR este un factor care ar putea duce la cresterea neperformantelor, dar mai sunt si alti factori care tin de evolutia PIB si a veniturilor populatiei. In 2009, problemele au aparut in primul rand dupa ce leul s-a depreciat radical pe piata valutara si apoi dupa reducerea veniturilor, atat pentru bugetari cat si in mediul privat. Daca veniturile se vor stabiliza, sau vor creste in continuare, nu vad o mare problema”, mai spune Diosi.

Acesta avertizeaza, insa, ca “este posibil sa se intample din nou” (cresterea economica si inflatia merg mana in mana, si la crestere, si la scadere). Insa, in opinia sa, sunt perspective bune pentru evolutia PIB. Dupa corectia de anul viitor (crestre a PIB de 3,8% potrivit economistilor bancii), economia poate sa avanseze cu 4% anual.

Seful OTP este de parere, ca si alti specialisti, ca o crestere de 7%, specifica unor tari precum China cu o populatie de peste un miliard, nu este sanatoasa pe termen lung. “Cu toate dezvoltarile necesare (infrastructura, piata imobiliara, industrie) avem unde sa crestem timp de 30 de ani, dar crestrea trebuie sa fie echilibrata. Acesta trebuie sa fie cuvantul cheie: echilibrat. Pentru ca daca vom creste cu 7%, o astfel de evolutie va veni mereu cu lipsuri… de capacitate, de forta de munca etc. Si, in plus, mai avem o mare problema: actuala crestere vine din anumite regiuni (7 - 10 regiuni din jurul marilor orase), dar in mai multe regiuni avem cresteri foarte reduse si somaj mai mare. Deci eu cred ca trebuie sa dezvoltam partea rurala si regiunile care au ramas subdezvoltate. Pentru ca la Cluj, Bucuresti, Timisoara, Iasi suntem deja plini cu investitori, ne confruntam cu lipsa de forta de munca, de capacitate, nu mai avem unde sa dezvoltam. Dar tara este mare si mai avem unde sa dezvoltam”, sustine bancherul citat.

Ce planuri are banca pentru acest an?

La OTP, in acest moment, conducerea se concentreaza pe dezvoltare organica, fara a avea in plan achizitionarea altei banci, desi “exista o tendinta de consolidare pe piata”.

In aceste conditii, institutia isi propune, pentru 2018, cresterea cotei de piata (dupa total active). “Banca a revenit pe profit in 2016 si, dupa doi ani foarte buni, a inceput sa mareasca nivelul investitiilor necesare cresterii competitivitatii produselor si proceselor interne, costuri care isi pun amprenta asupra profitului asteptat pentru 2018. OTP isi propune ca, pana la sfarsitul anului, sa depaseasca nivelul de 10 miliarde de lei total active, si respectiv pragul de 8 miliarde lei pentru credite brute acordate clientelei non-bancare. Nu avem prognoze privind cota de piata pana la sfarsitul anului, dar ne asteptam sa ne mentinen in jurul valorii de 2,2% (dupa total active)”, a subliniat directorul general al OPT Bank Romania.

Pe categorii de clienti, in prezent banca detine o cota de 3,06% din piata creditelor pentru firme si de 3,64% la persoane fizice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri