BRD SocGen raporteaza pentru prima jumatate a anului un profit net de 757 milioane lei, in crestere cu circa o treime fata de perioada similara din 2017. Rezultatul se bazeaza pe o crestere cu 10% a venitului net bancar, dar si pe costul de risc pozitiv, anunta banca intr-un comunicat.

A treia banca din sistem, dupa BCR si Banca Transilvania, precizeaza ca profitul semestrial de 757 milioane lei exclude elementele nerecurente ale diferentelor din reevaluarea unor active financiare sau a celor aflate la vanzare. Luand in calcul acest impact negativ, rezultatul net ar fi fost 520 milioane lei.

BRD noteaza o crestere a creditelor nete cu 2,8% in S1, cu o productie semnificativ mai mare pe segmentu creditelor de retail, care au avansat cu 6,1%. Cel mai mare impact l-au avut din nou creditele pentru locuinte, unde avansul a fost de peste 11% pe sold si de peste 8% in ceea ce priveste productia de credite, ca urmare a cererii importante pentru creditul "La Casa Mea".

Specialistii bancii au explicat ca avansul creditarii pe piata romaneasca (de peste 5%) este determinat de cererea populatiei, bazata pe cresterea salariilor si a ratei de ocupare a populatiei. Pe de alta parte, cererea pe segmentul corporate este in continuare slaba.

In acest context, rezultat operational net a inregistrat un avans de circa 19%, la 741,58 milioane lei.

"In primul semestru al anului 2018, performanta comerciala a ramas robusta, in special pe segmentul retail, dupa cum arata volumele mai mari de credite si depozite si numarul de tranzactii in crestere, ceea ce a generat o profitabilitate solida. Solutiile noastre de internet si mobile banking sunt permanent imbunatatite si dezvoltate, raspunzand proactiv cerintelor tuturor clientilor nostri, inclusiv a celor mai abili din punct de vedere digital. Pe viitor, BRD isi va pastra angajamentul de finantare a economiei romanesti printr-o oferta bine adaptata, si va continua sa isi rafineze modelul de afaceri pentru a asigura o crestere sustenabila", a declarat Francois Bloch, Directorul general al BRD Groupe Societe Generale.

Gradul de echipare a clientilor persoane fizice (numar mediu de produse pe client activ) a crescut la 4,22, de la 4,13 la finalul lunii iunie 2017, iar stocul de contracte de internet si mobile banking pentru clienti persoane fizice a ajuns la 1,47 milioane, cu 18% mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.

Numarul abonatilor MyBRD Mobile a crescut cu 40%, in prima jumatate a anului 2018, banca precizand ca au fost aduse mai multe imbunatatiri platformei MyBRD Mobile, printre care se numara simplificarea platilor de facturi, adaptarea aplicatiei la cele mai recente modele de telefoane mobile, precum si alte setari si functii noi.

Depozitele s-au majorat de asemenea cu aproape 2%, in special datorita fondurilor atrase de la clientii de retail (plus 6,8%), ceea ce a contribuit la un raport credite nete/depozite de 67,3% la final de iunie.

Cresterea de 10,5% a venitului net bancar s-a datorat cresterii solide a veniturilor nete din dobanzi (+13,2%) si a avansului inregistrat de veniturile nete din comisioane (+3,2%). Banca mai precizeaza ca si categoria "Alte venituri" a crescut sustinut, cu 13,5% datorita rezultatului mai mare din tranzactionare.

Cheltuielile operationale au crescut intr-un ritm moderat fata de primul semestru din 2017 (+2,8%), cea mai importanta crestere fiind generata de cheltuielile cu personalul, mai mari cu 11,3%, ca urmare a ajustarii pachetelor de compensatii, avand in vedere presiunile din piata muncii.

Indicatorul cost/venit a ajuns la 49,9% in scadere cu 3,7 puncte procentuale fata de primul semestru al anului trecut.

Banca anunta o imbunatatire a calitatii portofoliului de credite, cu o scadere a ratei creditelor neperformante pana la 6,3%, de la 8,8% la finalul lunii iunie 2017, in timp ce gradul de acoperire s-a mentinut la un nivel solid de 73%, comparativ cu 75% la finalul lui iunie 2017 (toti indicatorii conform metodologiei ABE).

Grupul BRD a inregistrat un cost al riscului pozitiv, de 154 milioane lei, mai scazut cu 43% datorita elementelor nerecurente mari inregistrate in 2017. Acestea s-au ridicat la 65 milioane lei in S1 (despagubiri din asigurari), comparativ cu 272 milioane lei in primul semestru din 2017 (despagubiri din asigurari si castig din vanzarea unui portofoliu de credite neperformante).

Rentabilitatea capitalurilor proprii a ajuns la 21,6% in primul semestru din 2018 (20% fara luarea in calcul a elementelor nerecurente).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri