Angajatii din institutiile financiare sunt cel mai bine platiti din economia romaneasca. Cu toate acestea, specialistii afirma ca lipsa fortei de munca in domeniul financiar-bancar incepe sa se contureze, iar odata cu intrarea Romanie in Uniunea Europeana aceasta lipsa se va acutiza.
In ciuda acestei tendinte exista si banci autohtone care au accelerat anul acesta in extinderea echipei bancii. Astfel, in acest an, aproximativ 1.700 de persoane s-au alaturat echipei Bancii Transilvania, ceea ce inseamna o crestere cu circa 143% fata de luna decembrie a anului trecut.

In prezent, Banca Transilvania are aproape 4.500 de angajati in cele 330 de unitati din intreaga tara (Sediul Central, Reprezentanta Bucuresti, sucursale, agentii, puncte de lucru si case independente de schimb valutar). Directia Administrativ, care face parte din organigrama Sediului Central, cuprinde 13 angajati care se ocupa cu suportul logistic al bancii.

In general, se constata o atractie inspre sectorul financiar-bancar, asa incat primim zilnic zeci de CV-uri pentru candidarea la diferite posturi. Din ce s-a observat pana acum, cele mai cautate sunt posturile de la extreme: cele de nivel incepator si cele de conducere, a declarat pentru Wall-Street Nevenca Doca, director de resurse umane in cadrul Bancii Transilvania. De asemenea, posturile cele mai dificile, din punctul de vedere al recrutarii, sunt cele de sef de agentie, cele de vanzari si cele de analiza financiara, care presupun, bineinteles, abilitati specifice.

Obiectivul Bancii Transilvania pentru anul in curs nu a fost cel de a ajunge la un anumit numar de angajati, ci de a raspunde cererii de personal. Banca Transilvania si-a extins puternic reteaua teritoriala si in acest an, deschizand peste 100 de unitati, iar afacerea a crescut in mod constant.

Astfel, a aparut necesitatea acoperirii nevoii de personal atat pentru front-office, cat si in anumite directii sau servicii din cadrul Sediului Central pentru ducerea la indeplinire a unor sarcini si atributii noi.

Cum isi recruteaza Banca Transilvania angajatii

Pentru ca, in multe din cazuri, anuntarea unor posturi vacante / noi se face mai intai din interiorul organizatiei, se folosesc doua dintre canalele interne de comunicare ale bancii, e-mail-ul si Intranetul, anunta reprezentantii BT.

In ceea ce priveste recrutarea externa, anunturile sunt publicate in ziarele de pe plan local. De asemenea, ori de cate ori este cazul, participam la targuri de profil, unde ne prezentam ca organizatie si, in acelasi timp, ca un angajator atractiv, explica Nevenca Doca.

In plus, pentru ca multi dintre viitorii angajati ai Bancii Transilvania sunt din randul actualilor studenti mai ales dintre cei care urmeaza studii economice, un alt canal de comunicare cu acestia, in vederea viitoarelor angajari, ar fi prezentarile de companie facute de catre diferiti reprezentanti ai bancii.

Faptul ca piata muncii este libera si ca intreg sistemul bancar din Romania cunoaste o dezvoltare rapida determina o anumita fluctuatie de personal in orice organizatie din acest sector. Datorita pregatirii de care se bucura angajatii Bancii Transilvania, acestia sunt vizati cu insistenta de bancile competitoare. Aceasta inseamna ca avem colegi noi, dar si plecari insa, in ultimul caz, in procent mult mai mic decat la alte banci. Ne bucuram ca fluctuatia de personal in cazul Bancii Transilvania sub 12%, este mult sub media domeniului bancar - 27%, in anul 2005, apreciaza directorul de resurse umane al BT.

Profilul angajatului cautat

Pe de o parte, sunt cateva aspecte pe care reprezentantii BT le urmaresc la fiecare candidat, indiferent de postul pe care urmeaza sa il ocupe: este vorba de setul de valori personale ale fiecaruia, care trebuie sa coincida sau sa fie cat mai apropiat de cel al Bancii Transilvania. Este vorba, in special, de integritate, respect, munca in echipa, flexibilitate, profesionalism.

Pe de alta parte, in functie de tipul de activitati pe care un candidat urmeaza sa le desfasoare in cadrul bancii, BT urmareste trasaturi precum atentia la detalii, acuratetea, viteza de procesare - pentru posturi de back-office sau dinamismul, capacitatea de persuasiune, sociabilitatea, abilitatile de comunicare - pentru posturi de front-office.

Ca principiu general, ne alaturam marilor specialisti in leadership - Stephen Covey sau Jack Welch si credem ca abilitatile si cunostintele necesare desfasurarii anumitor activitati pot fi invatate, dar caracterul unui om nu poate fi modelat. De aceea cautam oameni de caracter pe care sa-i ajutam sa devina bancheri profesionisti, declara Doca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri