Revolut, un Fintech aproape necunoscut in urma cu doi ani in Romania, a depasit rapid 50.000 de clienti, chiar fara sa ofere un cont curent sau posibilitatea de a obtine un credit. In contextul in care userii romani isi pot "incarca" banii in conturile colectoare ale Revolut din Marea Britanie, fara sa aiba un IBAN care sa delimiteze clar contul fiecarui client, apare si tentatia evitarii impozitarii sau a popririlor. Iata cum au raspuns avocatii de la PeliFilip la intrebarea de 100 de puncte destinata ANAF, dar si care este raspunsul oficial al Revolut.

Andreea Banica (foto stanga) si Rebecca Marina (foto dreapta), avocati asociati in cadrul PeliFilip, au realizat pentru wall-street.ro o scurta analiza cu privire la posibilitatea popririi de catre ANAF a conturilor deschise la Revolut.

Sa definim in primul rand ce este acest Fintech...

Revolut este o institutie emitenta de moneda electronica, infiintata si autorizata de catre autoritatile din Marea Britanie si pasaportata in Romania. Fintech-ul nu este autorizat insa ca institutie de credit (cel putin la momentul actual) in niciunul dintre statele membre ale Uniunii Europene, prin urmare nu poate constitui depozite sau deschide conturi bancare pentru clientii sai similar bancilor, dar are ca scop declarat sa ofere o solutie tehnica alternativa pentru toate interactiunile clientilor cu bancile, deschidere de conturi, imprumuturi, depozite, incasarea salariului sau a veniturilor curente, si chiar gestionarea investitiilor.

Potrivit unor informatii de anul trecut, Revolut ar fi trebuit sa isi ia licenta de banking in prima jumatate a acestui an, aplicand in acest sens la Banca Centrala a Lituaniei. Pana la obtinerea licentei, Revolut functioneaza ca un portofel digital, colectand bani de la clienti si emitand echivalentului acestor sume in moneda electronica, spre a fi folosita de catre clienti in efectuarea de plati si schimburi valutare.

Cum functioneaza sistemul de colectare a sumelor trimise spre Revolut?

Potrivit explicatiilor celor doi avocati de la PeliFilip, banii incasati de catre Revolut sunt transferati in conturi bancare deschise la banci din Marea Britanie, pe numele Revolut, intr-unul sau mai multe conturi colectoare unice, nefiind individualizate pentru fiecare client in parte.

Astfel, in contextul in care ANAF va dori sa execute silit un debitor care are venituri in conturile Revolut sau care chiar isi incaseaza salariul prin intermediul Revolut, autoritatea fiscala din Romania se poate lovi de cateva bariere legale sau administrative in executarea acestor sume de bani aflate in strainate.

Cum comenteaza oficialii Revolut acest subiect?

In opinia lor, pentru a raspunde la aceasta intrebare despre poprirea unor conturi este important sa definim ce anume este si nu este Revolut.

Revolut NU este o banca, nu oferim utilizatorilor nostri conturi bancare si nu suntem autorizati sa primim depozite. Toate fondurile clientilor Revolut sunt protejate in conturi segregate in banci de top din Marea Britanie. Suntem licentiati de Financial Conduct Authority (FCA) din Marea Britanie si functionam ca institutie de ”e-money” cu permisiuni de servicii de plati.

Totodata, reprezentantii Revolut spun ca au o relatie pozitiva si transparenta cu autoritatile de reglementare din pietele in care si-au pasaportat serviciile.

"In acest sens, ne-am bucura sa colaboram si cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si le adresam pe aceasta cale invitatia de a ne intalni. Comunicam categoric utilizatorilor nostri faptul ca este obligatia lor sa respecte toate reglementarile fiscale in vigoare si sa achite toate taxele, iar utilizatorii isi dau acordul in ”Termeni si conditii” sa prioritizeze si sa respecte legislatia fiscala locala in vigoare, dupa cum mentioneza explicit articolul 24.9 de mai jos:

24.9. Esti responsabil cu intelegerea si respectarea fiecareia si tuturor legilor, regulilor si reglementarilor locale in vigoare care se pot aplica in legatura cu utilizarea serviciilor Revolut, incluzand, dar fara a se limita la, cele legate de activitati de import-export, taxe sau tranzactii cu valuta. Este obligatia ta sa respecti independent toate obligatiile fiscale si sa achiti toate taxele pe care le datorezi statului si altor parti. Revolut nu este responsabil pentru calcularea si executarea obligatiilor fiscale, iar plata taxelor este in totalitate responsabilitatea ta.

Ce spun avocatii despre competentele teritoriale ale ANAF?

Astfel, potrivit Directivelor 2010/24/UE si 2011/16/UE transpuse prin Titlul X (Aspecte internationale) din codul de procedura fiscala, autoritatile fiscale romane au posibilitatea de a coopera cu alte autoritati fiscale din statele membre ale Uniunii Europene in vederea recuperarii creantelor datorate de catre cetatenii romani.

"Cooperarea dintre autoritati se poate realiza atat prin schimb de informatii, cat si prin prezenta reprezentantilor ANAF in anchetele administrative derulate de catre autoritatile fiscale straine. De asemenea, la cererea autoritatilor fiscale dintr-un stat membru catre un alt stat membru, cel din urma poate recupera creantele statului solicitant de la debitorii acestuia care au active pe teritoriul sau, in temeiul unui titlu care permite executarea silita in statul membru solicitat si care reflecta continutul unui titlu executoriu din statul solicitant (spre exemplu legea romana considera titlu executoriu decizia de impunere a ANAF la data implinirii termenului de plata), folosindu-se doar de mijloacele de executare existente in statul in care bunurile debitorului se afla", explica Andreea Banica si Rebecca Marina, avocati in cadrul PeliFilip.

Este important de stiut ca ANAF poate cere executarea activelor unui debitor roman aflate in strainatate (inclusiv a unui cont bancar strain) doar daca anterior a incercat recuperarea creantelor pe teritoriul Romaniei, regula fiind ca recuperarea creantelor de catre autoritatile altui stat are caracter subisidiar.

Doar in anumite conditii poate ANAF sa ceara recuperarea creantelor debitorilor romani cu ajutorul autoritatilor fiscale straine, printre acestea numarandu-se: cazul in care in mod evident debitorul nu detine active pe teritoriul Romaniei, sau executarea sa pe teritoriul national ar cauza dificultati disproportionate.

De asemenea, in eventualitatea in care prin efectul Brexit, din 2019, Marea Britanie nu va mai fi considerata un stat membru al Uniunii Europene, in relatia dintre autoritatile sale si Romania se va aplica conventia privind asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscal dezvoltata de OECD si Consiliul Europei, ratificata de Romania la 15 octombrie 2012, in vigoare in 124 de jurisdictii, inclusiv Marea Britanie, si care contine prevederi similare directivelor europene.

"Prin urmare, autoritatea fiscala romana are anumite mijloace la dispozitie pentru poprirea unui cont bancar din strainatate, insa cu singuranta aceasta este o procedura greoaie si de lunga durata, care nu este foarte des intalnita in practica", concluzioneaza avocatii.

Reprezentantii Fiscului roman nu au raspuns solicitarii wall-street.ro de a comenta aceasta speta.

Deci, poate ANAF sa popreasca "conturile" clientilor Revolut?

Revolut, nefiind institutie de credit, nu deschide pe numele clientilor sai conturi bancare pe care ANAF le poate popri, dar - daca ANAF indeplineste toate conditiile cerute de legea romana pentru executarea bunurilor aflate pe un teritoriu strain - va intampina anumite dificultati in a executa conturile colectoare ale Revolut si banii aflati in acestea.

In primul rand, intrucat banii ajung intr-o banca din Marea Britanie intr-un cont colector unic deschis pe numele Revolut si neindividualizat pentru fiecare client in parte, ANAF nu ar putea popri acel cont fara un titlu executoriu impotriva Revolut.

"Clientii Revolut au deschise conturi la Revolut in care sunt depozitate de fapt monede electronice, insa nu credem ca aceste conturi pot fi poprite in sensul legii romane - care se refera la conturi bancare. Cu toate acestea, autoritatile fiscale (si in general orice creditor) ar putea considera ca aceste monede electronice reprezinta un tip de creanta pe care Revolut o datoreaza clientilor sai la cerere acestora. Astfel, ANAF va putea soma Revolut, in calitatea sa de tert debitor al debitorului roman, in vederea platii echivalentului in bani a acestor creante in anumite conturi indicate pentru recuperarea datoriilor catre stat. Conform informatiilor de pe site-ul Revolut, acesta declara ca va coopera cu autoritatile din statele unde isi desfasoara activitatea. In cazul in care ulterior somatiei Revolut nu va face plata ceruta, ANAF va avea posibilitatea, cel putin la nivel teoretic, de a popri contul bancar din Marea Britanie deschis pe numele Revolut – el fiind considerat un tert poprit si va putea recupera doar suma de bani datorata de catre Revolut clientului sau", conculzioneaza avocatii de la PeliFilip.

In concluzie, ANAF nu este complet lipsit de mijloace pentru a-si satisface creantele impotriva debitorilor romani care isi transfera veniturile in conturi Revolut, insa va intampina dificultati administrative considerabile si va avea nevoie de concursul autoritatilor din Marea Britanie.

Avocatii se asteapta insa ca in contextul utilizarii din ce in ce mai frecvente si intense a solutiilor Fintech de acest tip sa apara norme si practica in materia fiscala care sa duca la o reglementare simplificata si mai flexibila a executarilor silite de acest gen.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri