Cum explica BNR decizia de a mentine dobanda de politica monetara la 2,5%? Se pare ca, in luna iulie, preturile de consum au scazut fata de luna anterioara, iar cu o luna in urma cresterea a fost aproape de zero. Insa, banca centrala lucreaza pe un scenariu de crestere economica de 4% in 2018, in timp ce Guvernul ia in calcul un avans al PIB de 5,5% in acest an.

“Se pare ca in iulie vom avea chiar inflatie negativa, scadere de preturi. Evolutia s-a intrevazut inca din iunie, cand am avut o inflatie aproape de zero”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a deciziilor de poilitica monetara din sedinta de luni.

Rata anuala a inflatiei IPC si-a stopat cresterea in luna iunie, ramanand la nivelul de 5,4%, se mentioneaza in comunicatul CA al BNR. “Stagnarea a avut loc in conditiile in care accelerarea cresterii in termeni anuali a pretului combustibililor si a preturilor legumelor si fructelor a fost compensata ca impact de scaderea dinamicii pretului produselor din tutun si incetinirea usoara a inflatiei de baza”, se subliniaza in comunicat.

In plus, inflatia de baza, CORE 2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice, preturi asupra carora influenta politicii monetare este putin semnificativa sau nula) a continuat sa scada usor, pana la 2,9% in luna iunie, de la 2,99% in luna anterioara si 3,05% in luna martie.

In aceste conditii, BNR sustine ca rata anuala a inflatiei va scadea spre limita superioara a intervalului-tinta (3,5%).

La capitolul incertitudini cu privire la evolutia inflatiei banca centrala mentioneaza evolutia preturilor administrate (gaze si energie electrica), a preturilor volatile ale produselor alimentare si ale unor produse alimentare procesate, precum si conditiile de pe piata muncii si conduita politicii fiscale. Relevante sunt, de asemenea, evolutiile viitoare ale pretului international al petrolului, ritmul cresterii economice si dinamica inflatiei in zona euro si in UE si, implicit, conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune, se subliniaza in comunicatul BNR.

Ce impact ar fi avut majorarea dobanzii asupra cursului?

In sprijinul deciziei de mentinere a dobanzii de politica monetara (in loc de majorare, asa cum se asteptau analistii) guvernatorul BNR a adus si argumentul impactului nefast pe care o majorarea l-ar fi avut asupra cursului de schimb leu/euro.

Potrivit lui Mugur Isarescu, in conditiile unor dobanzi real negative in Europa, o dobanda real pozitiva in Romania ar determina intrari de capitaluri, care ar duce la aprecierea leului, aparent benefica. Insa nu intr-o tara cu un deficit de cont curent atat de ridicat ca Romania, unde o moneda apreciata ar inhiba exporturile si ar stimula importurile, fapt care ar duce la adancirea suplimentara a deficitului externe.

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat lunin mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,5% pe an si, implicit, pastrarea dobanzilor la facilitatile permanente (de depozit si de creditare) la 1,5%, respectiv 3,5%.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri