Industria fintech castiga din ce in ce mai mult teren in fata sistemului financiar traditional, indiferent ca vorbim despre Brazilia, Germania sau Statele Unite ale Americii. Startup-urile din industrie ies in fata cu solutii care ii fac pe investitori sa parieze bani grei pe succesul acestora.

Firma de consultanta si audit KPMG a lansat un raport referitor la investitiile atrase de industria Fintech, in care precizeaza ca in primele 6 luni ale anului 2018 au fost realizate 875 de tranzactii la nivel global.

Startup fintech investitii banci

sursa foto: raport KPMG

Dupa cum puteti vedea si in graficul de mai sus, fondurile atrase de catre industria fintech in primele 6 luni ale acestui an s-au ridicat la 57,8 miliarde de dolari, de peste 3 ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului anterior, cand suma a ajuns la 16,1 miliarde de dolari. Aceasta crestere a fost condusa in principal de doua tranzactii de amploare, respectiv achizitia de 12,9 miliarde de dolari de pe piata americana a procesatorilor de plati, unde WorldPay a fost preluata de catre Vanti si de runda de investitii primita de catre fintech-ul chinez Ant Financial, parte a grupului Alibaba, care s-a ridicat la 14 miliarde de dolari.

Listarile pe bursa nu au lipsit in industria fintech, jucatori precum EVO payments cu operatiuni in 50 de piete din Europa, SUA, Canada si Mexic si-a facut debutul cu succes pe Nasdaq anul acesta cu un pret per actiune de 20,05$, suma ce a evaluat compania la 1,54 miliarde de dolari, conform Reuters.

Un alt fintech care a ajuns pe bursa este Greensky, a carui platforma aduce consumatorii, comerciantii si bancile in acelasi loc. Acesta a deschis cu un pret per actiune de 22,15$, ce a facut ca evaluarea companie sa ajunga la 4.39 de miliarde de dolari.

GrenSky a avut o cifra de afaceri de 326 de milioane de dolari in 2017, in crestere fata de 2016 cand au inregistrat 264 de milioante de dolari. In ceea ce priveste profitul net, acesta a fost de 139 milioane de dolari, conform Bloomberg.

Nici olandezii de la Adyen, unul dintre principalii competitori ai gigantului de plati online Paypal, nu s-au lasat mai prejos cand a venit vorba de listarea la bursa. Acestia au estimat in prospect un pret per actiune de 240,6 de euro, ceea ce ar fi evaluat compania la 7,1 miliarde de euro. Insa, acestia au deschis la un pret cu 66% mai mare, respectiv 400 de euro, ceea ce a propulsat evaluarea companiei la 13,4 miliarde de dolari.

Compania cu 12 ani vechime a avut un venit net de 71,3 milioane de euro in 2017, in scadere totusi fata de anul precedent cand acesta s-a situat la 97.2 milioane de euro, conform CNBC.

Industria fintech din Europa: 26 de miliarde de dolari dintr-un total de 198 de tranzactii

Fintech startup banci

Strict la nivelul Europei, tarile de pe continentul nostru care au condus in topul investitiilor atrase sunt Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Franta, Olanda si Elvetia, cu un total de 198 de tranzactii ce au insumat 26 de miliarde de dolari, de aproape 8 ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost atrase 4,1 miliarde de dolari.

Activitati investitii in industria Fintech

sursa foto: raport KPMG

Startup-urile fintech din categoria “challenger banks”, care concureaza prin solutiile pe care le ofera cu jucatorii traditionali din sistemul financiar, au continuat in aceste 6 luni sa isi sustina ritmul de crestere, mai ales cele din tari precum Germania sau Regatul Unit al Marii Britanii.

Cele mai mari finantari au fost obtinute in prima jumatate a anului de catre startup-ul fintech britanic Revolut, respectiv 250 de milioane de dolari intr-o runda de investitii serie C si de catre nemtii de la N26, respectiv 160 de milioane de dolari. Ambele isi propun, in urma parcusului bun pe care l-au avut, sa se extinda pe piete importante, cum ar fi cea din Statele Unite ale Americii.

Sursa foto: By Elnur / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri