Rectificarea bugetara propusa de Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu respecta nici una din regulile fiscale statuate de Legea Responsabilitatii Fiscal-Bugetare, scrie Consiliul Fiscal in opinia sa pe proiectul Guvernului. In plus, majorarea accelerata a cheltuielilor “rigide” (salarii si pensii), in paralel cu reducerea investitiilor, sporesc riscul cresterii fiscalitatii in cazul unui scenariu advers.

Proiectul contine o majorare a veniturilor bugetare cu 6,4 miliarde de lei, considerata a fi nerealista, si cu 7,5 miliarde de lei a cheltuielilor, insuficienta in opinia Consiliului, avand in vedere dimensiunea majorarilor salariale adoptate.

O sigura regula este respectata de rectificarea propusa, insa si aceea este putin probabil ca se va mentine, si anume cea referitoare la nivelul deficitului exprimat ca procent in PIB (2,97% din PIB). Insa, pentru a se incadra in aceasta limita, Guvernul prevede o crestere a PIB nominal cu 37,1 miliarde de lei fata de bugetul initial, care corespunde unei cresteri economice de 5,5%.

Cresterea economica de 5,5% in 2018, excesiv de optimista

“Consiliul Fiscal apreciaza drept excesiv de optimista proiectia de crestere economica de 5,5% in termeni reali avansata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) pentru 2018, data fiind cresterea anuala de doar 4% inregistrata conform datelor preliminare aferente primului trimestru al anului curent si dinamica inregistrata de principalii indicatori economici in trimestrul al doilea”, se arata in opinia citata.

In aceste conditii, in cazul nerealizarii cresterii economice estimate, al unor incasari mai mici la buget si al unor cheltuieli peste cel programate (toate acestea fiind considerate drept probabile de catre Consiliul Fiscal), riscul de depasire a limitei de deficit bugetar este unul semnificativ, in absenta adoptarii unor masuri compensatorii (cresteri de taxe).

Organismul mentioneaza in mod special estimarile de venituri din TVA si accize, care au fost revizuite in sens negativ, insa insuficient (avand in vedere gradul redus de realizare in primul semestru), si reducerea cheltuielilor de investitii cu 1,1 miliarde de lei.

Insuficienta infrastructurii blocheaza sistematic cresterea economica

“Este de remarcat, in particular, ca ponderea in PIB si in total cheltuieli bugetare (nete de fondurile UE) a cheltuielilor de personal in sectorul public este proiectata sa atinga maxime istorice in 2018, depasind chiar si nivelul pre-criza, evolutie de natura sa evidentieze vulnerabilitatea deja mentionata a pozitiei finantelor publice in eventualitatea materializarii unui soc macroeconomic advers”, noteaza Consiliul Fiscal.

In acelasi timp, reducerea masiva a cheltuielilor de investitii din ultimii ani, pentru a acomoda presiunile de amploare localizate la nivelul cheltuielilor rigide (de natura salariilor si pensiilor) este cu atat mai putin oportuna intr-o economie in care insuficienta infrastructurii este identificata in mod sistematic drept element de blocaj la adresa cresterii economice pe termen lung.

“Consiliul Fiscal identifica asadar riscuri semnificative pe termen scurt la adresa evitarii intrarii in procedura de deficit excesiv, care se adauga tendintei deja existente de vulnerabilizare a pozitiei finantelor publice in conditiile inregistrarii unei deviatii persistente si de amploare de la obiectivul pe termen mediu”, se mai arata in documentul citat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri