OTP Bank Romania anunta un profit net semestrial de aproape 20 milioane lei, in crestere cu 60% fata de perioada similara din 2017, dar rezultatul operational a fost in scadere puternica, cu 21%, conform rezultatelor financiare semestriale publicate de banca.

Conform raportului publicat la Budapesta, in care rezultatele bancii sunt prezentate consolidat, ajustate in conformitate cu standardele de raportare ale Grupului, OTP Bank Romania a inregistrat un profit consolidat ajustat dupa impozitare de 19,7 milioane lei, cu 59% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pe de alta parte, profitul operational a scazut dramatic, cu 21%, la 65,4 milioane lei. Scaderea a fost cauzata de o crestere cu 13% a cheltuielilor operationale, dar si a declinului cu 2% al veniturilor nete din dobanzi, la 151,4 milioane lei.

Soldul creditelor OTP Bank a urcat cu 4%, la 8,24 miliarde lei, iar activele totale au sporit cu 9%, pana la 10,08 miliarde lei.

"Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 12% de la an la an, sustinuta de o creditare robusta pentru persoane fizice si corporatii. Segmentul corporativ a fost principalul motorul al cresterii, cu un avans de 23% fata de 2017. Segmentul retail a contribuit la cresterea cu 8% fata de anul precedent. In ceea ce priveste imprumuturile noi, in semestrul I creditele ipotecare s-au imbunatatit cu 11%, in timp ce vanzarile de credite pentru nevoi personale au crescut cu 15%. Extinderea portofoliului de credite performante a avut un impact pozitiv asupra veniturilor trimestriale, in timp ce marja neta a dobanzii a ramas stabila", a explicat banca in comunicat.

Costurilor totale de risc din primul semestru s-au ridicat la 37,2 milioane lei, in scadere cu 41% fata de aceeasi perioada a anului trecut, variatie datorata modificarii provizioanelor din al doilea trimestru. Banca anunta si faptul ca a vandut sau a scos in afara bilantului credite neperformante in valoare de 250 milioane lei.

Depozitele ajustate la cursul de schimb valutar au crescut cu 8% fata de semestrul I al anului 2017 si cu 6% de la inceputul anului. Cresterea a fost sustinuta de plasamentele populatiei (+3%) si mai ales de corporatii (+14%).

In conformitate cu reglementarile locale, activele bancii au inregistrat 9,9 miliarde lei, iar profitul dupa impozitare a fost de 7,1 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului bancii a scazut usor la 17,06%.

La nivelul grupului, OTP a inregistrat in prima jumatate a anului 2018 un profit ajustat de 2,2 miliarde lei (492 milioane euro), o crestere de 16% de la an la an, in timp ce contributia la profit a subsidiarelor straine s-a imbunatit vizibil, la 39% in semestru I 2018, fata de 33% in aceeasi perioada a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri