Contributia investitiilor la produsul intern brut (PIB) va inregistra, in acest an, o “scadere ampla” fata de anul anterior (cand a fost mai mult decat modesta -n.r.), anticipeaza conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Structura cheltuielilor bugetare este defavorabila investitiilor publice, inclusiv in contextul preconizatei rectificari bugetare, se arata in Minuta celei mai recente sedinte de politica monetara

Consumul ramane principalul motor de crestere si in acest an, insa cu o contributie in diminuarea fata de anul trecut, iar exporturile ar putea avea o contributie pozitiva (dupa cea negativa de anul trecut), insa doar datorita temperarii importurilor, spun reprezentantii bancii centrale.

BNR mizeaza pe o crestre economica de 4% in acest an, in temperare semnificativa fata de 2017, cand a fost de 7% si mult sub prognoza Guvernului, de 5,5%. Banca centrala considera ca aceasta evolutie reprezinta “o revenire catre ritmul potential de crestere economica, ceea ce este de salutat, ea implicand o reducere a excedentului de cerere agregata”.

Dupa analizarea celor mai recente date, reprezentantii BNR sustin ca PIB-ul va creste si anul acesta preponderent pe baza consumului populatiei, insa contributia, deja in diminuare, a fost revizuita in jos.

Exporturile ar putea avea contributie pozitiva, pentru ca scad importurile

In schimb, membrii Consiliului de Administratie au fost, de data aceasta, mai putin pesimisti cu privire la evolutia investitiilor in acest an, insa estimarea ramane cu mult sub realizarea de anul trecut. Contributia formarii brute de capital fix la dinamica activitatii economice “se anticipeaza a fi si in 2018 sensibil mai modesta decat cea a consumului si in scadere ampla fata de anul anterior, cu implicatii asupra echilibrelor interne si externe ale economiei”, se subliniaza in documentul citat.

Totodata, membrii CA al BNR au facut referiri la absorbtia fondurilor europene, la structura cheltuielilor bugetare “defavorabila investitiilor publice si la perspectiva acesteia, inclusiv in contextul preconizatei rectificari bugetare, precum si la initiativele legislative vizand sectorul bancar, cu potential impact advers asupra creditarii societatilor nefinanciare”.

In schimb, s-a remarcat “perspectiva semnificativ ameliorata a exportului net”, insa doar datorita faptului ca importurile se tempereaza (scade consumul si increderea consumatorilor in economie), ceea ce franeaza si cresterea deficitului de cont curent ca pondere in PIB.

In 2017, la cresterea economica de 7%, contributia consumului populatiei a fost de 6,4 puncte procentuale, a investitiilor - de 1,2 puncte, iar contributia exporturilor a fost negativa (-0,8 puncte).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri