Contributia investitiilor la produsul intern brut (PIB) va inregistra, in acest an, o “scadere ampla” fata de anul anterior (cand a fost mai mult decat modesta -n.r.), anticipeaza conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Structura cheltuielilor bugetare este defavorabila investitiilor publice, inclusiv in contextul preconizatei rectificari bugetare, se arata in Minuta celei mai recente sedinte de politica monetara

Consumul ramane principalul motor de crestere si in acest an, insa cu o contributie in diminuarea fata de anul trecut, iar exporturile ar putea avea o contributie pozitiva (dupa cea negativa de anul trecut), insa doar datorita temperarii importurilor, spun reprezentantii bancii centrale.

BNR mizeaza pe o crestre economica de 4% in acest an, in temperare semnificativa fata de 2017, cand a fost de 7% si mult sub prognoza Guvernului, de 5,5%. Banca centrala considera ca aceasta evolutie reprezinta “o revenire catre ritmul potential de crestere economica, ceea ce este de salutat, ea implicand o reducere a excedentului de cerere agregata”.

Dupa analizarea celor mai recente date, reprezentantii BNR sustin ca PIB-ul va creste si anul acesta preponderent pe baza consumului populatiei, insa contributia, deja in diminuare, a fost revizuita in jos.

Exporturile ar putea avea contributie pozitiva, pentru ca scad importurile

In schimb, membrii Consiliului de Administratie au fost, de data aceasta, mai putin pesimisti cu privire la evolutia investitiilor in acest an, insa estimarea ramane cu mult sub realizarea de anul trecut. Contributia formarii brute de capital fix la dinamica activitatii economice “se anticipeaza a fi si in 2018 sensibil mai modesta decat cea a consumului si in scadere ampla fata de anul anterior, cu implicatii asupra echilibrelor interne si externe ale economiei”, se subliniaza in documentul citat.

PwC: Daca taxa pe active se...
Citeste si: Cat pierde statul din taxa pe activele bancare?

Totodata, membrii CA al BNR au facut referiri la absorbtia fondurilor europene, la structura cheltuielilor bugetare “defavorabila investitiilor publice si la perspectiva acesteia, inclusiv in contextul preconizatei rectificari bugetare, precum si la initiativele legislative vizand sectorul bancar, cu potential impact advers asupra creditarii societatilor nefinanciare”.

In schimb, s-a remarcat “perspectiva semnificativ ameliorata a exportului net”, insa doar datorita faptului ca importurile se tempereaza (scade consumul si increderea consumatorilor in economie), ceea ce franeaza si cresterea deficitului de cont curent ca pondere in PIB.

In 2017, la cresterea economica de 7%, contributia consumului populatiei a fost de 6,4 puncte procentuale, a investitiilor - de 1,2 puncte, iar contributia exporturilor a fost negativa (-0,8 puncte).

Economistii BT si-au refacut...
Citeste si: Cat pierde economia in 2019 in materie de credite, din cauza OUG 114?


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Structura subreda a economiei romanesti, reconfirmata