Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va transfera, de miercuri, operatiunile de inregistrare a datelor de identificare a actionarilor si modificarile in capitalul social al firmelor listate, catre Depozitarul Central, a informat institutia.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu va mai modifica, de miercuri, datele de identificare ale proprietarilor valorilor mobiliare si nici nu va mai opera in registrul actionarilor inscrieri sau radieri de gajuri, majorari sau diminuari de capital social, transferuri manuale sau automate dintr-o sectiune a registrului in alta, eliberari de extrase de cont, se arata in comunicatul BVB, dupa cum informeaza NewsIn.

BVB a anuntat ca serviciile de depozitare si registru vor fi preluate integral de Depozitarul Central, potrivit deciziei Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Depozitarul Central a preluat, din 15 decembrie 2006, serviciile de depozitare si registru si, respectiv, de efectuare a oricaror operatiuni conexe, de la Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare (SNCDD), Bursa de Valori Bucuresti si societatile de registru independent. Ulterior, Depozitarul va negocia si va incheia contractele de depozitare si registru cu societatile emitente ale caror valori mobiliare se tranzactioneaza la bursa, potrivit deciziei CNVM.

"Depozitarul Central a primit autorizarea din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si va incepe sa functioneze efectiv pe partea de registru din 3 ianuarie 2007", a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache.

Depozitarul Central mai trebuie sa primeasca autorizare din partea Bancii Nationale a Romaniei pentru activitatile de compensare-decontare. "Depozitarul Central mai trebuie sa obtina autorizatie din partea BNR pentru sistemul de plati care va sustine activitatile pre si post-tranzactionare", a precizat Paul Miclaus, vicepresedintele CNVM.

Potrivit lui Miclaus, prin constituirea Depozitarului Central, Romania reuseste sa finalizeze una dintre obligatiiile asumate fata de Comisia Europeana si care trebuie realizata din ianuarie 2006. "intarzierea constituirii Depozitarului Central are drept cauza problemele care au aparut legate de structura, actionariatul, capitalul si modificarile actelor constitutive care putea face operational depozitarul Bursei, care au prelungit perioada de constituire a noii societati", a subliniat Miclaus.

Societatile de registru independent, SNCDD si BVB sunt obligate sa puna la dispozitia Depozitarului Central, in perioada 20 decembrie 2006-2 ianuarie 2007, registrele consolidate ale emitentilor de valori mobiliare tranzactionate la bursa si cu care au incheiate contracte de prestari de servicii specifice. De asemenea, contractele incheiate pana acum intre BVB, societatile de registru independent si SNCDD, pe de-o parte, si emitenti, pe de alta parte, inceteaza sa mai produca efecte.

Prestarea acestor servicii de depozitare si registru al valorilor mobiliare de catre societatile de servicii de registru independent, SNCDD si BVB dupa data de 3 ianuarie este considerata activitate neautorizata de catre CNVM si atrage sanctiuni conform legislatiei in vigoare, se arata in decizia adoptata de Comisie. "Aceste registre independente ies de sub supravegherea CNVM si pentru o perioada de timp vor mai putea tine evidentele actionariatului numai pentru societati care nu sunt tranzactionate pe o piata organizata. Ulterior ele se pot transforma in registre private independente, dar nu vor putea oferi servicii pentru societatile din piata bursiera", a declarat Paul Miclaus. Potrivit acestuia, vor fi sapte-opt registre independente care nu vor mai avea voie sa ofere servicii pentru societatile listate pe piata bursiera si care se pot reorganiza.

Depozitarul Central a fost autorizat, ca societate pe actiuni, si in luna iunie 2006 are un capital social de 3 milioane euro. Actionarul mahoritar al Depozitarului Central este Bursa de Valori Bucuresti, cu 54% din capitalul, restul actiunilor fiind detinute de banci si institutii financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri