Compania de tehnologie Wirecard din Germania, furnizor de solutii de plati si de prevenire a fraudelor, este unul dintre noii jucatori care domina sistemul financiar. Fondat in 1999, fintech-ul inregistreaza venituri cu 5% mai mari decat gigantul Deutsche Bank, care se mandreste cu o istorie de aproape un secol si jumatate in sistemul financiar. In plus, Wirecard a depasit Deutsche Bank si in ceea ce priveste valoarea de piata stabilita de investitori pe bursa din Frankfurt.

Actiunile companiei au crescut cu 84% anul acesta si urmeaza sa intre in componenta DAX 30, indicele bursier al pietei germane de capital care este alcatuit din cele mai mari 30 de companii listate la Frankfurt Stock Exchange, conform Bloomberg.com.

Evolutia procesatorului de plati Wirecard se aseamana cu cea a olandezilor de la Adyen, un start-up fintech care este vazut ca fiind unul dintre principalii competitori ai gigantului de plati online PayPal si care a castigat pe bursa in ziua listarii nu mai putin de 66%, cu mult peste estimarile de crestere a actiunilor din prospect.

Veniturile Wirecard, cu o valoare de piata de 21,1 miliarde de euro, au fost de 1,5 miliarde de euro anul trecut. Pentru finalul lui 2019, analistii se asteapta ca acestea sa ajunga la 2,5 miliarde de euro. De cealalta parte, veniturile bancii de investitii Deutsche Bank au scazut cu mai mult de 10% in ultimii trei ani, CEO-ul entitatii anuntand taieri de costuri suplimentare in acest an, alimentand scepticismul investitorilor in ceea ce priveste potentialul gigantului de a-si creste business-ul.

Industria fintech din Europa: 26 de miliarde de dolari intr-un total de 198 de tranzactii in 2018

Fintech

sursa foto: By Mikko Lemola / Shutterstock.com

Companiile de plati sunt populare in randul investitorilor deoarece pot profita de cresterea rapida a comertului online si pot folosi dispozitivele mobile pentru a face banking, fara a-si bate capul cu costurile care intervin intr-un proces de creditare pe termen lung al economiei.

Strict la nivelul Europei, tarile de pe continentul nostru care au condus in topul investitiilor atrase sunt Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Franta, Olanda si Elvetia, cu un total de 198 de tranzactii ce au insumat 26 de miliarde de dolari, de aproape 8 ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost atrase 4,1 miliarde de dolari, conform unui raport publicat de catre KPMG.

Startup-urile fintech din categoria “challenger banks”, care concureaza prin solutiile pe care le ofera cu jucatorii traditionali din sistemul financiar, au continuat in aceste 6 luni sa isi sustina ritmul de crestere, mai ales cele din tari precum Germania sau Regatul Unit al Marii Britanii.

Cele mai mari finantari au fost obtinute in prima jumatate a anului de catre startup-ul fintech britanic Revolut, respectiv 250 de milioane de dolari intr-o runda de investitii serie C si de catre nemtii de la N26, respectiv 160 de milioane de dolari.

Sursa foto: By Janno Heins / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri