Este surprinzator faptul ca foarte multi oameni nu se gandesc mai deloc sa economiseasca pentru evenimente neasteptate, dar pentru o pensionare confortabila! Desi trebuie sa fim constienti ca vom beneficia de mult mai putini bani, decat in perioada activa, sub forma de pensie de la stat in ceea ce priveste venitul, confortul va fi, probabil, legat de stilul de viata cu care ne-am obisnuit. Gandeste-te la ce proportie din veniturile curente ai avea nevoie la pensionare, precum si la cheltuielile lunare actuale. Apoi, la ce lucruri mici, dar costisitoare pe termen lung, poti renunta cu usurinta pentru o pensie mai linistita.

De altfel, nu este niciodata prea tarziu sa incepi sa economisesti, chiar daca ai implinit deja 40 de ani, de exemplu. In Romania, varsta legala de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei, ceea ce insemna ca mai ai inca 25 de ani sau respectiv 23 de ani de muncit inainte de a fi eligibil pentru o pensie de stat, pe baza legislatiei actuale (daca nu luam in considerare faptul ca varsta de pensionare ar putea creste).

Se spune, uneori, ca viata incepe la 40 de ani si daca ai inceput sa lucrezi de la varsta de 18 ani, inseamna ca nu esti nici macar la jumatatea vietii tale active! Evident ca daca incepi mai tarziu sa economisesti pentru pensionare nu este acelasi lucru cu a pune bani deoparte de la 20 de ani, pentru ca economiile tale au mai putin timp sa creasca (din contributii si dobanzi sau randamente).

Schema de pensii private obligatorii (Pilonul II) constituie un bun punct de plecare. Fa-ti un obicei din a verifica macar o data pe an cat ai acumulat la fondul administrat privat la care te-ai inscris, dar si cum evolueaza randamentele si comisioanele. Apoi priveste si la posibilitatea unei contributii la o pensie privata facultativa (Pilonul III). De-a lungul vietii, vei colecta probabil multe lucruri, iar conturile de pensii private nu ar trebui sa lipseasca!

Economii, egal venituri minus cheltuieli

Trebuie sa fim constienti ca desi vom beneficia de mult mai putini bani, decat in perioada activa, sub forma de pensie de la stat in ceea ce priveste venitul, confortul va fi, probabil, legat de stilul de viata cu care ne-am obisnuit. Asadar, gandeste-te la ce proportie din veniturile curente ai avea nevoie la pensionare, precum si la ponderea cheltuielilor lunare actuale (dar si la cum vor arata acestea in urmatorii 20 de ani). Dar, economiile cresc doar daca ne mai luam un job, ne pica din cer o mostenire imobiliara sau, de ce nu, daca renuntam la vicii, precum fumatul.

Este, intr-adevar, deja un cliseu exemplul cu renuntarea la fumat si veniturile suplimentare. Dar, un pachet pe zi de tigari timp de 20 de ani inseamna o suma considerabila care ar putea ajunge in schimb in economii. De asemenea, daca am renunta sa ne cumparam cu peste 3.000 de lei in fiecare an noul model de telefon mobil aparut pe piata si sa il schimbam, mai degraba, odata la cinci ani? Si mai nociv pentru sanatatea noastra financiara este daca il cumparam pe credit.

Astfel, daca am economisi 17 lei pe zi, mai degraba, decat sa cumparam un pachet de tigari zilnic, intr-o perioada de 20 de ani, am putea strange aproape 125.000 de lei (circa 27.000 de euro), adica o pensie de circa 2.000 de euro pe an timp de 15 ani. In aceasi perioada de timp, achizitia unui telefon odata la cinci ani si nu in fiecare an, ne-ar suplimenta economiile cu inca 10.000 de euro. Am putea, de asemenea, sa facem mai multa miscare si sa platim mai putin pe transportul in comun sau carburanti pentru masina personala sau chiar sa comandam de mai putine ori pizza sau alte produse de fast food.

Bine, dar cat de mult poti economisi in 20 de ani daca nu mai mananci pizza la fiecare doua saptamani, ci doar o data pe pe luna? La o comanda medie de 60 de lei, ar fi cam 3.000 de euro in perioada analizata, dar nu uita ca majoritatea fondurilor de pensii private au inregistrat in ultimii trei ani randamente a caror valoare a depasit rata inflatiei, chiar daca nu au fost obligate sa ofere aceasta garantie. Bineinteles, ne dorim ca banii nostri "sa se inmulteasca", dar zero economii vor insemna si peste 20 de ani tot atat, daca nu vom renunta la vicii scumpe si nu vom taia in acest fel din cheltuieli.

Sursa foto: FOTOGRIN / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri