Esecul preluarii Piraeus Bank a costat scump Patria Bank, institutie de credit cladita pe activele Bancii Comerciale Carpatica si ale Nextebank si controlata de Horia Manda prin intermediul fondului EEAF. Costul de oportunitate al blocarii unor sume mari in active lichide a tinut si in primul semestru banca pe pierdere, la o cota de piata care coboara sub 0,8% (estimare proprie). Desi anul trecut, Manda se astepta ca Patria sa devina profitabila din T4, noul termen pentru a intra in teritoriul pozitiv este a doua jumatate a acestui an.

Astfel, Patria Bank a inregistrat o pierdere neta de 23,3 milioane lei in primul semestru din acest an, cu putin peste nivelul bugetat - 22,3 milioane lei, dar a realizat planul de vanzari de credite in proportie cu 112% si a obtinut un rezultat operational pozitiv, in linie cu bugetul pe primele 6 luni.

Banca precizeaza intr-un comunicat transmis Bursei ca "aceste rezultate sunt in linie cu prognozele bugetare care prevad revenirea rezultatelor financiare ale bancii in teritoriul pozitiv in semestrul II al anului", bazandu-se pe trendul ascendent al veniturilor nete din dobanzi si comisioane, dar si pe valorificarea activelor neproductive si ale celor neperformante.

Revenirea pe profit este intarziata de faptul ca banca tine in continuare 1,6 miliarde lei in active lichide (plasamente la BNR, titluri de stat si depozite), echivalentul a 45% din totalul activelor, una dintre cele mai mari rate din sistemul bancar.

"Profitabilitatea bancii continua sa fie sub presiune, in principal din cauza structurii sub-optimale a activelor din bilantul bancii generata de lichiditatea in exces, dar aceasta presiune se reduce pe masura ce banca implementeaza strategia sa de crestere a activitatii de creditare; astfel, in linie cu bugetul anului 2018, pierderea trimestrului al doilea 2018 s-a redus considerabil de la 19 mil. lei la 4,3 mil. lei, pe fondul cresterii rezultatului operational, bazata in principal pe cresterea bazei de venituri bancare pe toate palierele (venituri din dobanzi, venituri din comisioane, alte venituri din exploatare) in paralel cu mentinerea sub control a costurilor operationale", explica Patria Bank intr-un comunicat.

Cifrele cheie ale Patria Bank in semestrul I

  • Activitatea de creditare continua trendul de crestere accelerata: banca a acordat in S1 credite noi in valoare de 483 milioane lei, realizand in proportie de 112% planul de vanzari
  • Portofoliul brut de credite acordate persoanelor juridice a inregistrat o crestere de 92,01 mil. lei (+7,2% fata de finalul anului 2017)
  • Soldul brut de credite retail a avut o evolutie pozitiva cu 18,2 mil. lei, generand o crestere cu 5% vs. decembrie 2017
  • Patria Bank a raportat un rezultat operational pozitiv, de 44.000 lei, fata de pierderea operationala de 9,69 milioane lei din T1 2018
  • Venitul total din exploatare, de 70,1 mil. lei, a fost in linie cu nivelul bugetat, dar venitul net din dobanzi a marcat o usora scadere fata de perioada similara din 2017, la 46,06 milioane lei, in urma unui nivel mai ridicat al veniturilor din ajustarile de valoare justa inregistrate in semestrul I din 2017 aferente portofoliului de credite preluat din fosta Banca Carpatica.
  • Venitul net din comisioane inregistreaza o crestere cu 3%, la 11,12 milioane lei, desi numarul de sucursale a fost redus cu 27 de unitati in cursul anului 2017.
  • Cheltuielile operationale au coborat la 79,7 mil. lei, cu o economie de 1,5% fata de nivelul bugetat si o scadere cu 7,8% fata de semestrul I al anului 2017, datorita procesului de reorganizare a bancii in contextul fuziunii si optimizarii retelei de unitati teritoriale la finele anului 2017

Planul initial, profit din T4 2017. Ce nu a mers bine?

In vara anului trecut, Horia Manda declara ca 2018 este tinta asumata pentru revenirea pe profit la nivel anual, dar se astepta la un profit trimestrial inca din T4 2017, dupa incheierea procesului de restructurare. Acest lucru nu s-a intamplat insa, in principal din cauza intarzierii executarii si recuperarii unor expuneri neperformante, dar si a faptului ca veniturile din exploatare au fost anul trecut cu circa 8% mai mici decat nivelul bugetat.

In plus, Patria Bank tinea la finalul anului 2017 active lichide de 1,87 miliarde lei (52% din totalul activelor) cu gandul preluarii Piraeus Bank, insa a pierdut cursa achizitiei in favoarea fondului american JC Flowers. In acest context, creditarea a crescut in 2017 cu 10,5%, insuficient pentru a misca veniturile nete din dobanzi si pentru a duce banca in teritoriul pozitiv.

Ca urmare, rezultatul net al bancii a fost anul trecut de minus 42 milioane lei, de peste doua ori mai mare decat pierderea bugetata, de 20 milioane lei.

In ceea ce priveste cota de piata in sistemul bancar, Patria Bank a reusit sa piarda circa 0,35 puncte procentuale, de la jumatatea anului 2017 (cand Horia Manda declara ca banca are o cota de circa 1,2%), pana la 0,84% la finalul trimestrului I din acest an. Avand in vedere ca bilantul semestrial indica in continuare deteriorarea nivelului activelor, cu 5,5% fata de decembrie 2017, la 3,44 miliarde lei, banca va cobori cel mai probabil sub nivelul de 0,8% cota de piata.

Totusi, estimarile de acum un an ale presedintelui consiliului de administratie, Horia Manda, vizeza o majorare a cotei de piata in urmatorii ani, pana la 2,5% in mod organic si chiar mai mult daca Patria Bank va reusi o achizitie de portofoliu sau a unei banci aflate la vanzare.

“Vom atinge viteza de croaziera abia in 2019 si estimam ca vom ajunge la aceiasi parametri de profitabilitate ca marile banci din sistem”, declara in iulie 2017 Horia Manda, sugerand astel ca dupa finalizarea restructurarii si revenirea pe profit, Patria ar putea sa intre in liga bancilor cu o rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) de peste 15%.nstante de finantare pe bursa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri