Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scos din circulatie, pana pe data de 15 decembrie, 771 milioane de bancnote de lei vechi, reprezentand 96% din numarul emis, si mai are de retras aproximativ 33 milioane de bancnote din vechea emisiune, a informat un comunicat al institutiei.

Fata de data de 8 decembrie, cand banca centrala retrasese 762 milioane de bancnote de lei vechi (95% totalul vechii emisiuni), numarul bancnotelor scoase din circulatie a crescut cu 9 milioane (1,2%), informeaza NewsIn.

"La data de 15 decembrie, vechea emisiune monetara reprezenta aproximativ 6% din valoarea numerarului aflat in afara sistemului bancar", se arata in comunicat.

Retragerea monedelor din vechea emisiune este insa mai putin avansata decat in cazul bancnotelor. Pe 8 decembrie, doar 71% din monedele de lei vechi emise au fost retrase din circulatie, proportia fiind mai mare in cazul monedelor cu valoare mai mare.

"In cazul monedelor de 1 leu, 100 lei, 500 lei si 1000 lei, cantitatile mai mari aflate, teoretic, inca in circulatie indica, in fapt, numarul mare de monede stocat la populatie, distrus sau pierdut de-a lungul indelungatei perioade scurse de la data punerii in circulatie. Ca atare, acestea nu vor mai putea fi inlocuite de catre BNR", se mentiona intr-un comunicat din 12 decembrie al BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri