Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scos din circulatie, pana pe data de 15 decembrie, 771 milioane de bancnote de lei vechi, reprezentand 96% din numarul emis, si mai are de retras aproximativ 33 milioane de bancnote din vechea emisiune, a informat un comunicat al institutiei.

Fata de data de 8 decembrie, cand banca centrala retrasese 762 milioane de bancnote de lei vechi (95% totalul vechii emisiuni), numarul bancnotelor scoase din circulatie a crescut cu 9 milioane (1,2%), informeaza NewsIn.

"La data de 15 decembrie, vechea emisiune monetara reprezenta aproximativ 6% din valoarea numerarului aflat in afara sistemului bancar", se arata in comunicat.

Retragerea monedelor din vechea emisiune este insa mai putin avansata decat in cazul bancnotelor. Pe 8 decembrie, doar 71% din monedele de lei vechi emise au fost retrase din circulatie, proportia fiind mai mare in cazul monedelor cu valoare mai mare.

"In cazul monedelor de 1 leu, 100 lei, 500 lei si 1000 lei, cantitatile mai mari aflate, teoretic, inca in circulatie indica, in fapt, numarul mare de monede stocat la populatie, distrus sau pierdut de-a lungul indelungatei perioade scurse de la data punerii in circulatie. Ca atare, acestea nu vor mai putea fi inlocuite de catre BNR", se mentiona intr-un comunicat din 12 decembrie al BNR.