Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la creditele in lei cu dobanda variabila, a continuat sa scada si marti, insa ceva mai lent decat in sedinta precedenta, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, nivelul acestuia s-a redus la 3,25% pe an, de la 3,27% pe an. Pe scadentele mai indelungate, insa, indicii au ramas neschimbati.

Si pe scadente scurte ROBOR a continuat sa scada, dar amploarea a fost mai redusa pentru fiecare indice in parte.

Spre exemplu, pe scadenta overnight (O/N), ROBOR a scazut, marti, la 2,72% pe an, de la 2,75% pe an cu o sedinta in urma. Anterior, insa, reducerea indicelui a depasit 0,1 puncte procentuale.

La o saptamana, ROBOR s-a redus de la 2,81% pe an la 2,78% pe an, iar la o luna, de la 3,21% pe an la 3,18% pe an.

ROBOR la 6 luni ramane constant

Pentru scadentele la 6, 9 si 12 luni, media dobanzilor a ramas neschimbata in sedinta de marti, la 3,43%, 3,49%, respectiv 3,55% pe an.

Evolutia dobanzilor in piata monetara a avut loc in conditiile in care Banca Nationala a imprumutat, luni, opt banci cu 12,1 miliarde de lei printr-o operatiune repo, la o dobanda de 2,5% pe an, cea mai mare ca volum dupa octombrie 2012.

Economistul sef al ING Romania, Ciprian Dascalu, sustine ca, avand in vedere ca dobanzile pe termen scurt au ramas peste 3% chiar si dupa licitatie, o operatiune similara probabil va fi necesara si saptamana viitoare, pentru a asigura necesarul de lichiditate in piata.

Prin aceste imprumuturi acordate bancilor, denumite si injectii de lichiditate, Banca Nationala gestioneaza lichiditatea din piata, pentru a preintampina majorari semnificative ale dobanzilor in piata monetara.

In ultimele saptamani, indicele de referinta pentru actualizarea dobanzilor la imprumuturile in lei (ROBOR la 3 luni) a inregistrat variatii in ambele sensuri, dupa ce, in ultimul an, tendinta a fost mai degraba de crestere.

Maximul perioadei a fost atins la finalul lunii iulie, respectiv 3,47% pe an, in crestere cu aproximativ 2,5 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se situa la 0,9% pe an.

Ulterior, indicele a revenit pe scadere, pana la 3,26% pe an, in sedinta din 14 august, pentru ca apoi sa isi reia cresterea pana 3,31% pe an pe 23 august.

ROBOR se calculeaza zilnic si are ca referinta media aritmetica a cotatiilor de dobanda utilizate de zece banci selectate de banca centrala.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri