Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 2,5 miliarde lei (730,18 milioane euro), suma ce reprezinta 34,7% din oferta celor 27 banci prezente la licitatie, sub forma plasamentelor in depozite la o luna, cu dobanda anuala de 8,75%, a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Teo Birle.

"Probabil ca bancile au "umflat" ofertele, tocmai in ideea ca BNR va atrage doar partial din suma oferita de banci si, astfel, vor ajunge la suma dorita de plasat in depozitele bancii centrale. Lichiditatea din piata a ramas ridicata si probabil ca se va mentine astfel, pana la sfarsitul anului", a declarat, pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Transilvania.

Faptul ca la licitatie au participat o mare parte din banci (27 din 37) arata ca majoritatea bancilor au lei in exces, a mai spus Birle.

"Probabil ca BNR va reincepe, din 2007, sa atraga un procent mai mare din oferta bancilor la licitatiile de sterilizare, dar momentan nu scoate tot din piata pentru ca protejeaza si cursul valutar", a explicat Birle. Potrivit informatiilor pietei, bancile comerciale au oferit, luni, bancii centrale, suma totala de 7,2 miliarde lei (2,1 miliarde euro).

Citeste si:

Aceasta este a treia saptamana consecutiv in care banca centrala atrage doar o parte din surplusul banilor adusi de bancile comerciale la aceste licitatii. in urma cu o saptamana, BNR a atras 60% din suma oferita de fiecare din cele 25 banci participante la licitatie, iar cu doua saptamani in urma, BNR a atras 79,13% din oferta celor 19 banci care au participat la licitatie. Restul banilor a fost retrimis in piata.

Banca centrala tempereaza, in acest fel, si intrarile in tara a valutelor straine, care au dus la aprecierea rapida a leului din ultima vreme, sustin bancherii. BNR a atras la licitatia de saptamana trecuta 3,156 miliarde lei in depozite la o luna, iar miercuri urmeaza sa revina in piata un depozit similar de 1,51 miliarde lei.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de luni, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 2,97% pe an la depozitele atrase (BUBID), in crestere cu 1,06 puncte procentuale fata de vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 5,25% pe an, cu 1,44 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.

Banca centrala a afisat, luni, un curs oficial de 3,4238 lei/euro, cu 23 lei vechi mai putin pentru un euro (0,07%) fata de vineri, cand era de 3,4261 lei/euro.