Cursul de schimb euro/leu se apropie din nou de nivelul de 4,65 lei/euro, in timp ce cursul dolar/leu scade puternic. Iata care este cursul oficial al BNR pentru principalele valute in care tranzactioneaza romanii: euro, dolar si francul elvetian.

Astfel, cursul de schimb euro/leu anuntat marti de BNR a crescut usor, cu aproape 0,6 bani (01,2%), pana la 4,6474 lei/euro, in timp ce in raport cu dolarul american leul a continuat sa se aprecieze pana la un curs de 3,9723 lei/dolar, in scadere cu peste doi bani (-0,59%) fata de cotatia precedenta.

Curs BNR pentru Dolar: ce spune guvernatorul BNR despre evolutia monedei americane

Pe de alta parte, guvernatorul BNR cota recent dolarul cu sanse mai mari de apreciere in fata leului, avand in vedere politica monetara a Rezervei Federale.

“Se pare, dupa datele pe care le avem, ca dolarul se va intari. Ce motivatie ne determina sa luam asta in calcul? Pai ei (Rezerva Federala Americana - Fed-n.r.) au marit dobanzile, europenii nu. Diferentialul acesta de dobanda nu a actionat ca un tavalug, inca, adica sa inceapa sa duca banii spre Statele Unite. (...) Au ajuns la 1,5% cu dobanda si nu au negat ca nu o vor mai majora”, a explicat Isarescu.

El a dat contraexemplu Banca Centrala Europeana (BCE) care spune despre normalizarea dobanzilor “mai vedem”.

Dolarul nu este cotat direct pe piata romaneasca, astfel ca raportul dolar/leu se stabileste prin intermediul raportului euro/dolar pe plan international. Marti, acesta a oscilat in jurul valorii de 1,17 dolari/euro, in crestere puternica fata de sedinta de luni. De altfel, euro a inceput o apreciere puternica (3,5%) in fata dolarului de circa doua saptamani, din jurul valorii de 1,13 dolari/euro.

In ceea ce priveste cursul francului elvetian, acesta a fost relativ stabil in sedinta de marti, BNR anuntand o referinta de 4,0661 lei/franc, usor peste cursul oficial de luni, de 4,0646 lei/franc.

Curs BNR pentru Euro: cu urmeaza dupa maximul de 4,67 lei/euro

In vara acestui an, cursul euro/leu a atins maximul istoric de 4,6695 lei/euro, dar ulterior a scazut pana la 4,63 lei/euro.

La stabilizarea cursului a contribuit o serie de majorari de dobanda cheie operate de BNR in acest an, de la 1,75% pe an la 2,5% pe an. Astfel, dobanzile plasamentele in lei au devenit mai atractive pentru investitori, acestia vanzand euro pentru a-i plasa in moneda nationala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri