Banca Nationala a Romaniei va publica, incepand cu anul viitor, rapoarte semestriale privind politicile economice si fiscale ale guvernului, a afirmat Isarescu, potrivit NewsIn.

Potrivit guvernatorului BNR, cea mai presanta problema pentru Romania, in perioada post-aderare, este convergenta reala, existand o diferenta foarte mare intre Bucuresti si restul tarii. "Avem mari probleme structurale si avem nevoie de 3-5 ani pentru a le rezolva. Din pacate, banca centrala nu mai are nicio atributie in domeniul convergentei reale", a adaugat Isarescu.

Guvernatorul a dat exemplul convergentei nominale, capitol la care Romania nu intampina dificultatii serioase, exceptand inflatia si absenta unor titluri de stat pe termen lung. "Nu avem o piata a obligatiunilor, desi exista un apetit mare al investitorilor pentru astfel de instrumente", a argumentat Isarescu. in opinia guvernatorului, este important ca, in urmatorii ani, Romania sa beneficieze de o crestere economica, care sa nu afecteze criteriile de convergenta nominala.

Isarescu a precizat ca procesul de dezinflatie va continua intr-un ritm mai lent in anii viitori, deoarece exista foarte multe presiuni inflationiste, cum ar fi preturile administrate, cererea interna foarte puternica sau pretul petrolului.