Ministerul Finantelor Publice (MFP) a stabilit conditiile de acordate a creditelor in cadrul programului Investeste in tine. Dobanda este similara cu cea impusa la Prima Casa, insa este suportata integral de stat, impreuna cu comisioanele aferente imprumutului. Cati bani aloca statul pentru acest program in 2018?

Costul total al creditelor acordate in cadrul Programului, care este suportat de la bugetul de stat, se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2% pe an. Marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului in toate etapele finantarii, precizeaza Ministerul. La aceasta se adauga comisionul de analiza perceput de finantatori, de maximum 0,1% aplicat la valoarea finantarii, si comisionul de gestiune a garantiilor de stat perceput de FNGCIMM si FRC.

Cine poate lua un astfel de credit?

Pot beneficia de astfel de credite tinerii cu varsta intre 16 si 26 de ani (neimpliniti la data solicitarii creditului), dar si adultii intre 26 si 55 de ani. Diferenta este data de suma care poate fi imprumutata. In primul caz, aceasta poate ajunge pana la 40.000 de lei, iar in al doilea la 35.000 de lei. Insa in ambele cazuri suma se poate suplimenta cu 20.000 de lei, daca beneficiarul este angajat sau se angajeaza pe perioada de derulare a creditului.

Singura conditie pe care trebuie sa o indeplineasca solicitantul este sa fie cuprins in sistemul de invatamant sau sa efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educatiei Nationale sau, dupa caz, de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (in cazul tinerilor) sau sa fie cuprins in sistemul de invatamant sau sa efectueaza cursuri de reconversie si/sau specializare profesionala, autorizate de Ministerul Educatiei Nationale si, dupa caz, de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (in cazul adultilor).

In plus, beneficiarul trebuie sa prezinte cel putin un codebitor, daca nu este angajat.
Creditul este garantat de stat in proportie de 80%, exclusiv dobanzile si comisioanele aferente, care se suporta tot de la bugetul de stat, prin Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.

Pe ce perioada se acorda creditul?

Garantia de stat se acorda prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si a Fondului Roman de Contragarantare.

Ddurata maxima de creditare este de 10 ani. Programul prevede si obligatia institutiilor de credit finantatoare de a asigura o perioada de gratie cel putin egala cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordarii creditului.

Plafonul total al garantiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 de milioane de lei, iar bugetul total al subventiilor de dobanda si al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza. In total, programul are un buget echivalent cu mai mult de un sfert din cel al programului Prima Casa.

Potrivit initiatorilor, programul guvernamental “Investeste in tine” are ca obiectiv facilitarea accesului la finantare pentru cetatenii romani care vor sa se dezvolte personal si profesional, investind in educatie, in cultura sau in sanatate.

Sursa foto: Shutterstock/ Frantisek Czanner

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri