La finalul lunii august, erau in vigoare 1.683.514 polite de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD), cu 2,01% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor centralizate de Pool-ul romanesc de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAID). Dintre acestea, o pondere de 93,74% sunt aferente locuintelor de tip A si 6,26% locuintelor de tip B. 75,66% dintre polite au fost incheiate in mediul urban si 24,34% in mediul rural.

Cele mai asigurate zone ale tarii raman Bucuresti (cu 38,50% din numarul unitatilor locative) si judetul Ilfov (cu 35,46%). Dupa acestea, cele mai asigurate judete ale Romaniei dupa primele opt luni ale anului sunt: Brasov 34,16%, Timis 28,56% si Sibiu 23,34%. La polul opus, cel mai putin asigurate judete sunt: Olt 7,81%, Vaslui 7,83% si Gorj 8,52%.

Daunele avizate au insumat 3.063.178 lei pana la 31 august 2018, in urma inundatiilor din vara.

Inundatiile din aceasta vara au produs cele mai importante daune din ultimii ani care pot fi despagubite in baza Politei de Asigurare impotriva Dezastrelor natural (PAD). La data de 1 septembrie 2018, rezerva totala constituita pentru daunele provocate de inundatiile din aceasta vara locuintelor asigurate prin PAD era de 3.063.178 lei, pentru un total de 740 de dosare avizate.

Din statisticile realizate de PAID Romania pana la finalul lunii august, cele mai afectate judete au fost: Bacau (74 de dosare), Suceava (74 de dosare), Covasna (73 de dosare), Alba (63 de dosare), Brasov (47 de dosare) si Sibiu (41 de dosare). In acelasi timp, cele mai afectate localitati au fost: Berchisesti din Suceava (43 de dosare), Beltiug din Satu Mare (25 de dosare), Moinesti din Bacau (20 de dosare), Alba Iulia din Alba (18 dosare), Faget din Timis (15 dosare) si Sfantu Gheorghe (14 dosare).

Cele mai multe dosare au fost intocmite pentru case afectate de inundatii in mediul rural (61%), urmate de case din mediul urban (35%). Locuintele din blocuri din mediul urban reprezinta 3% din totalul celor afectate de inundatii, iar cele din mediul rural, 1%.

Programul de reasigurare al PAID Romania

In contextul actualului nivel de acoperire a locuintelor din Romania prin polita PAD, incepand cu 15 iulie 2018, PAID Romania si-a reinnoit programul de reasigurare, capacitatea acestuia fiind in acest moment de 901 mil. euro, cu posibilitate de extindere pana la 920 mil. euro. PAID Romania a externalizat astfel un risc de peste 900 mil. euro catre companii de reasigurare internationale, cu un rating de minim "A-". In acest fel, Guvernul tarii noastre a fost degrevat de un risc important, care se putea transforma intr-o vulnerabilitate in cazul producerii unei catastrofe majore.

In stabilirea capacitatii programului de reasigurare, se tine cont de dauna maxima probabila rezultata din modelarea riscului de cutremur. In prezent, capacitatea de reasigurare excede nivelul de protectie aferent unui eveniment cu o perioada de revenire de 200 de ani (conform modelului Solvency II si a modelului RMS). PAID Romania colaboreaza cu societati cu un rating de cel putin "A-" de la cel putin una din agentiile de rating S&P sau A.M.Best. Astfel, programul de reasigurare 2018-2019 este plasat intr-o proportie de aproximativ 46% cu reasiguratori de rating "AA-".

Compania colaboreaza cu top 3 brokeri de reasigurare din lume, beneficiind de expertiza vasta a acestora: Guy Carpenter, Willis Re si AON Benfield.

"Actionarii PAID continua sa sustina dezvoltarea si consolidarea Pool-ului. Credem in rolul social al asigurarii obligatorii de locuinta si este de datoria noastra, ca asiguratori care activeaza in Romania, sa facem tot ce putem pentru a creste nivelul de protectie prin asigurare al cetatenilor sai. Prin reinvestirea intregului profit in sustenabilizarea companiei, cu un program de reasigurare bine pus la punct si cu mult profesionalism in solutionarea daunelor, suntem convinsi ca nivelul de protectie prin asigurare a fondului locativ din Romania va ajunge acolo unde ne dorim cu totii", declara Francois Coste, presedinte al Consiliului de Administratie, PAID Romania.

Pool-ul romanesc de asigurare impotriva dezastrelor naturale are in acest moment cel mai mare program de reasigurare din ECE (Europa Centrala si de Est). Acest lucru nu face decat sa ii confirme importanta si stabilitatea.

Sursa foto: Pinhead Studio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri