Indicele ROBOR la 3 luni a continuat sa scada la inceputul acestei saptamani, insa pare a o face din inertie, pentru ca dobanzile pe termen scurt si foarte scurt au crescut semnificativ in sedinta de luni. De altfel, si cele mai mari banci din sistem considera cresterea dobanzilor ca fiind principalul risc sistemic pentru perioada urmatoare.

Astfel, indicele in functie de care se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, ROBOR la 3 luni, a ajuns la 3,11% pe an, in scadere cu 0,01 puncte procentuale fata de media de vineri, de 3,12% pe an.

O scadere similara a inregistra luni si ROBOR la 1 luna, de la 3,06% pe an la finalul saptamanii trecute, la 3,05% pe an luni.

Pe scadente scurte, insa, avem parte de cresteri importante de la o sedinta la alta. ROBOR overnight (O/N) a urcat cu 0,32 puncte procentuale, de la 3,12% pe an la 3,44% pe an.

In acelasi timp, ROBOR la doua zile (T/N) a urcat, intr-o singura sedinta cu 0,27 puncte procentuale, de la 3,17% pe an la 3,44% pe an.

Si la o saptamana, dobanzile au urcat semnificativ de la o zi la alta, de la 2,47% pe an la 2,53% pe an (cu 0,06 puncte procentuale).

Prin comparatie, pe termene mai indelungate, dobanzile au stagnat. ROBOR la 6 luni s-a mentinut la nivelul de vineri, de 3,37% pe an. La fel s-a intamplat si cu indicii la 9 si 12 luni, care au ramas, luni, la 3,45% pe an, respectiv 3,5% pe an.

Cum a afectata ROBOR la 3 luni debitorii in lei?

Scaderea ROBOR la 3 luni la minimul din 22 iunie (cand era la 3,09% pe an) da sperante celor cu credite in lei ca urmatoarea actualizarea a dobanzilor (care va avea loc la finalul acestei luni) se va realiza la un ROBOR mai scazut decat in trimestrul trecut (3,15%/3,24% pe an).

Insa reprezentantii mediului financiar nu impartasesc aceeasi speranta.

Dintr-un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) rezulta ca principalele banci din Romania (primele 12 dupa active) considera ca cel mai mare risc sistemic pentru perioada urmatoare este reprezentat de cresterea costului de finantare ca urmare a majorarii ratei dobanzii si/sau a deprecierii monedei nationale. In sondajul anterior acest risc era considerat mai scazut decat cel privind cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar. Insa, in sondajul din acest semestru, cele doua riscuri au facut rocada.

In plus, institutiile de credit “aprecieaza ca relativ dificila capacitatea de gestionare a posibilelor efecte negative care decurg din aceste riscuri”, reiese din documentul BNR.

De altfel, banca centrala evaluat vulnerabilitatile provenind dintr-o majorare a ratei dobanzii in cadrul Raportului asupra stabilitatii financiare, editia din iunie 2018, aratand ca modificarea tendintei din piata a dobanzilor la lei poate genera presiuni asupra capacitatii de onorare a datoriei de catre debitorii vulnerabili.

“Modificarile indicelui ROBOR din perioada recenta au avut un impact asupra costului de finantare pentru o proportie semnificativa de debitori, avand in vedere ca majoritatea fluxurilor de credite ipotecare noi si circa o treime dintre creditele de consum noi sunt acordate cu dobanda variabila”, se subliniaza in documentul citat.

In plus, conform institutiilor de credit, riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente in contextul evolutiilor externe si/sau interne ramane in continuare pe locul trei in clasamentul institutiilor de credit, insa capacitatea de gestionare a acestui risc s-a imbunatatit marginal fata de evaluarea precedenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri