19 Septembrie 2018

Indicele ROBOR continua sa coboare puternic pe primele doua scadente, dar in rest ramane aproape neschimbat



Indicele ROBOR a continuat sa scada semnificativ pe primele doua scandente si in cea de-a doua sedinta a acestei saptamani, insa nu putem spune acelasi lucru si despre restul scadentelor, care, ori au stagnat ori au inregistrat diferente de cel mult 0,02 puncte procentuale fata de sedinta anterioara.

Indicele ROBOR la 3 luni, a carui evolutie se vede in majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, s-a mentinut la 3,09% pe an pentru a doua sedinta consecutiva din aceasta saptamana, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

De cealalta parte, scaderea puternica inregistrata de primele 2 scadente in prima sedinta a saptamanii a continuat. Astfel, ROBOR overnight a coborat cu 0,27 puncte procentuale fata de sedinta anterioara, fiind cotat astazi la 1,87% pe an. Acelasi scenariu a avut loc si in cazul indicelui ROBOR la 2 zile, care a ajuns tot la 1,87% pe an de la 2,14% pe an, cat fusese cotat in sedinta anterioara.

Restul scadentelor nu au inregistrat evolutii surprinzatoare. ROBOR la 1 saptamana a crescut cu 0,02 puncte procentuale, de la 2,43% pe an la 2,45% pe an. ROBOR la 1 luna a crescut cu 0,01 puncte procentuale, de la 3% pe an la 3,01% pe an.

ROBOR la 6 luni a inregistrat, de asemenea, o evolutie minora, coborand cu 0,01 puncte procentuale de la 3,36% pe an la 3,35% pe an. ROBOR la 9 luni si la 12 luni si-au pastrat pentru a 3-a sedinta consecutiva aceasi valoare, respectiv 3,44% pe an si 3,50% pe an.

Cresterea inflatiei nu face echipa buna cu ratele romanilor care sunt influentate de ROBOR la 3 luni

Dupa o usoara temperare la 4,56% in luna iulie, inflatia anuala a urcat in luna august la 5,1%. Aceasta crestere este de asteptat sa puna presiune pe dobanzi, ducand la o crestere a indicelui ROBOR.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca, in luna august, inflatia anuala a urcat la 5,1% pe fondul scumpirii marfurilor nealimentare cu 6,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. In schimb, preturile la alimente si servcii au crescut cu tare sub medie. Cel mai mult, in august fata de iulie, s-au scumpit serviciile postale (cu 21,5%), gazele naturale (cu 5,6%) si citricele (cu 3%). Scumpiri importante s-au consemnat si la energie si transport aerian (cu peste 2%).



Citeste si