Platile cu carduri Visa s-au dublat in ultimul an, iar incepand cu 2007, structura locala a Visa din Romania trece de sub tutela Visa CEMEA sub cea a Visa Europe, ca o consecinta a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, potrivit vicepresedintelui VISA International CEMEA, Catalin Cretu.

Migrarea spre noua structura constituia una din cele mai mari provocari ale Visa Romania in noul an, considera Cretu. "Migrarea catre Visa Europe si viitoarea piata unica a platilor electronice vor avea consecinte si asupra configuratiei pietei cardurilor din Romania. Vom asista la intensificarea platilor cu carduri la comercianti, extinderea retelei de acceptare si cresterea produselor care aduc valoare adaugata", a spus vicepresedintele VISA International CEMEA (structura Visa pentru Europa Centrala, Orientul Mijlociu si Africa).

VISA trece printr-un proces de restructurare a activitatii la nivel international. Astfel, VISA International, care este in prezent o asociatie non-profit, se va transforma intr-o companie publica globala, Visa Inc. Trecerea de la o structura de tip "sindicat" la una de tip companie va schimba si structura de conducere, care este in prezent asigurata de directorii instritutiilor financiare membre (21.000 la nivel mondial). Visa Inc va fi o "organizatie mondiala cu management si administratie centralizata", a precizat Cretu. VISA Inc va da un acces crescut la capital. in prezent, bancile membre sunt proprietari, insa incepand de anul viitor, acestea vor deveni actionari sau clienti.

Structura VISA Europe, care este in prezent detinuta si guvernata de 4.500 de banci europene, nu isi va schimba structura dupa modelul VISA International, ci va ramane "un parteneriat de banci", a aratat Cretu. "VISA Europe va putea, astfel, sa reactioneze in cel mai bun mod la oportunitatile de afaceri pe care le aduce Piata Unica a Platilor Europene (SEPA)", a spus el. Tranzitia structurii romanesti de la VISA CEMEA catre Visa Europe "este in totalitate in curtea VISA si nu in cea a bancilor, care nu vor fi afectate", a mentionat Cretu.

Insa integrarea in Uniunea Europeana a Romaniei va influenta puternic si piata cardurilor. "S-a observat, pentru tarile care au intrat in Uniunea Europeana in 2004, ca nu au fost evolutii spectaculoase neaparat, insa s-au accelerat trendurile anterioare. S-a produs o crestere a vitezei de crestere", a aratat vicepresedintele VISA International CEMEA

In plus, este de asteptat o sporire a interesului bancilor straine pentru piata romaneasca, ceea ce va duce la o crestere a competitiei. "Totusi, in prezent, niciun jucator de pe cea mai dezvoltata piata financiara europeana, Marea Britanie, nu este prezent in Romania", a aratat Cretu.

Piata romaneasca isi pastreaza insa cresterea foarte rapida din ultimii ani. Rezultatele prezentate pentu perioada septembrie 2005 - septembrie 2006 indica o crestere a valorii tranzactiilor cu 59% fasa de intervalul septembrie 2004 - septembrie 2005, pana la 7 miliarde dolari. in acelasi interval, tranzactiile la comercianti s-au dublat ca volum (crestere cu 105%) pana la 645 milioane dolari.

"Numarul tranzactiilor la comercianti reprezinta 15,3% din totalul tranzactiilor operate cu carduri VISA, fata de 10,5% cat s-a inregistrat in septembrie 2005. Desi numerarul este in continuare metoda cea mai folosita pentru plati, aceste rezultate indica ca romanii au devenit tot mai obisnuiti sa plateasca cu cardul, numarul tranzactiilor dublandu-se in acest an comparativ cu anul trecut", a spus Cretu.

In Romania erau active, in septembrie 2006, peste 4,44 milioane de carduri Visa, iar in intervalul septembrie 2005 - septembrie 2006 s-au efectuat 74 de milioane de tranzactii, din care 11 milioane la comercianti.

In regiune, Romania depaseste Bulgaria la numar de carduri VISA emise pana in septembrie (4,44 milioane fata de 889.000) sau la valoarea totala a tranzactiilor in ultimul an (7 miliarde dolari fata de 377 milioane dolari in Bulgaria), insa Croatia si Serbia sunt considerate piete mai avansate din acest punct de vedere.

Astfel, Serbia, cu o populatie echivalenta cu o treime din cea a Romaniei, are 1,77 milioane de carduri VISA in circulatie, cu care s-au realizat tranzactii de peste un miliard de dolari in ultimul an, din care 346 milioane dolari reprezinta plati la comercianti. in Croatia, cu o populatie de aproximativ 4,5 milioane locuitori (mai putin de un sfert din cea a Romaniei), sunt 2,88 milioane de carduri VISA in circulatie, cu care s-au facut, in ultimul an, tranzactii de aproape 3 miliarde dolari, din care 645 milioane dolari (cat in Romania) au fost plati la comercianti, spun statisticile VISA CEMEA.

Statisticile VISA mai arata arata ca, in Romania, sunt 32.161 POS-uri amplasate la comercianti. in Romania s-au emis sub sigla VISA, 3,5 milioane carduri VISA Electron, 106.757 carduri VISA Commercial, 806.563 carduri VISA Clasic si 11.292 carduri VISA Premium.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri