O listare record pe bursa, trilioane de dolari in materie de volume ale platilor procesate si miliarde de carduri emise la nivel global, toate acestea sunt doar cateva ingrediente ale unui unui business de succes si totodata un veteran al sistemului financiar international ce a implinit zilele trecute 60 de ani de activitate.

Istoria Visa a inceput in urma cu 60 de ani, in 1958, anul in care Bank of America a lansat primul program de carduri de credit, destinat consumatorilor din clasa de mijloc si comerciantilor IMM din SUA, denumit BankAmericard. Cand au conturat ideea programului, initiatorii si-au propus sa distribuie sistemul creat doar la nivelul statului California, insa, in 1965, au inceput sa incheie acorduri de licentiere si cu alte banci din Statele Unite ale Americii.

Pana la finaul anilor 60, programul de carduri de credit pentru consumatori lansat de catre Bank of America avea un portofoliu impresionant de institutii financiare. Astfel, Dee Hock, presedintele unui grup de banci ce erau licentiate pentru folosirea BankAmericard a sugerat formarea unei asociatii a institutilor financiare prezente in program. Asociatia avea sa functioneze ca un joint-venture, permitandu-le membrilor sa se bucure de avantajele unui sistem centralizat de plati si de asemenea sa concureze in mod corect intre ele. Dee Hock, cel care a sugerat lansarea acestei asociatii, avea sa devina primul presedinte al ei.

In 1970, bancile din SUA prezente in program au infiintat, cu acordul Bank of America, compania National BankAmericard Inc, la conducerea careia a trecut Dee Hock. Aceasta a avut scopul de a gestiona, promova si dezvolta sistemul in SUA. In acelasi timp, Bank of America a continuat sa emita si sa gestioneze licentele la nivel international, ajungand ca in 1972 sa extinda programul in 15 tari. Anul urmator a fost marcat de catre lansarea primul sistem electronic de autorizare, urmat de un sistem electronic de decontare si compensare.

sursa foto: By Pegasus Pics / Shutterstock.com

Datorita extinderii accelerate pe plan international, in 1974 ia nastere IBANCO, o corporatie formata din membrii internationali ai sistemului BankAmericard , ce aveau sa se bucure un an mai tarziu de primele carduri de debit lansate de catre companie. Directorii noii corporatii au realizat ca unirea numeroaselor retele, formate la nivel international, intr-una singura care sa functioneze sub acelasi nume ar fi o mutare care ar aduce plusvaloare ecosistemului. Asadar, in 1976, NationalBankAmericard Inc devine Visa U.S.A, in timp ce IBANCO isi schimba numele in Visa International, conform creditcards.com.

Anul 1983 marcheaza lansarea unei retele globale de ATM-uri, prin intermediul careia posesorii de carduri VISA au acces non-stop la numerar.

Pe sfarsitul anilor 90’, mai exact in 1997, Visa atinge pragul de 1 trilion de dolari in ceea ce priveste volumul total al platilor, volum ce avea sa ajunga la 4,4 trilioane de dolari 9 ani mai tarziu. In anul 2007, Visa se restructureaza, creand o noua corporatie globala, denumita Visa Inc. Ulterior, in 2016, Visa Inc. preia Visa Europa pentru 18 miliarde de dolari.

2008: Listarea pe bursa de la New York cu un IPO record

Visa Inc a doborat in 2008 recordurile ofertelor publice initiale de pe piata bursiera a Statelor Unite ale Americii, obtinand in urma listarii 17,9 miliarde de dolari de la investitorii care au vazut potentialul de crestere al companiei, nefiind ingrijorati cu privire la un eventual impact direct al crizei financiare asupra acesteia, conform Reuters.com.

Pariul pus de investitori in acel moment pare a fi unul castigator, avand in vedere dezvoltarea companiei pe parcursul anilor ce au urmat. Conform raportului financiar emis pentru anul 2017, volumul platilor s-a situat la finalul anului 2017 la 7,3 trilioane de dolari, cu 1,5 trilioane de dolari mai mult decat in anul anterior. Ca numar de tranzactii procesate prin intermediul retelei Visa, compania a incheiat anul 2017 cu 112,2 miliarde de tranzactii, cu 28 de miliarde mai mult decat valoarea atinsa la finalul anului anterior.

In ceea ce priveste profitul, procesatorul de plati a incheiat anul 2017 cu un venit net de 8,3 miliarde de dolari, in crestere cu aproximativ 1 miliard si jumatate fata de anul anterior.

Visa in Romania: o cota de piata de 61% la jumatatea acestui an

In ceea ce priveste activitatea din Romania, Catalin Cretu, general manager Visa pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta, a declarat la jumatatea acestui an o crestere cu 32% a valorii platilor la POS cu cardurile proprii, usor peste media pietei, revendicand o cota de piata de 61% din totalul platilor cu cardul si a retragerilor de la bancomate realizate in tara.

"2017 a fost din multe puncte de vedere un an de referinta, un an in care economia Romaniei a crescut cu 7%, inca o valoare record, impinsa de cresterea consumului gospodariilor. Evident ca acest lucru s-a reflectat si in cresterile tranzactiilor cu cardul. Valoarea platilor facute la comercianti cu cardurile din Romania a crescut cu 30%, iar in portofoliul Visa aceasta crestere a fost de 32%", anunta Catalin Cretu la aceea vreme, pentru wall-street.ro.

Sursa foto: By Vastram . Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri