Preturile politelor de asigurari generale vor creste in anul 2007, in special pe segmentul asigurarilor auto obligatorii, care vor fi aliniate la nivelul din statele membre ale Uniunii Europene
"Asistam in acest moment la o stagnare a preturilor pe piata romaneasca a asigurarilor din cauza capacitatii financiare mai reduse a romanilor. Preturile politelor de asigurare sunt la nivelul celor practicate in alte state din Europa Centrala si de Est. Totusi, frecventa riscurilor este mai mare in Romania decat in tarile din Uniunea Europeana", a declarat presedintele BCR Asigurari, Mihail Tecau.

Presedintele BCR Asigurari a refuzat sa estimeze cu cat vor creste preturile pe piata asigurarilor din Romania."Tendinta va fi de crestere a preturilor pe anumite tipuri de asigurari", a mai declarat Mihail Tecau, conform NewsIn. Potrivit acestuia, politele de asigurare de Raspundere Civila Auto vor fi un segment pe care preturilor vor fi aliniate imediat la nivelul din Uniunea Europeana.

"Pe alte tipuri de asigurari, preturile se vor mentine la nivelul actual, cum este cazul politelor de asigurari de proprietati imobiliare, unde asiguratorii nu au platit pana acum daune foarte mari", a mai spus presedintele BCR Asigurari. In opinia sa, un eventual cutremur ar putea conduce la o crestere a daunelor pe segmentul asigurarilor de case.

Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, va creste concurenta intre companiile de asigurari, dar preturile nu vor scadea, considera Mihail Tecau. "Concurenta foarte mare va fi intre companiile de asigurari care sunt prezente deja in Romania.

Piata romaneasca a asigurarilor are un mare potential de dezvoltare in conditiile in care estimam pentru sfarsitul anului ca ponderea pietei de asigurari in Produsul Intern Brut va fi de circa 1,7%, potrivit presedintelul CSA, Angela Toncescu. Avem de asemenea experienta altor tari care au aderat la UE si care dupa aderare au fost invadate de asiguratorii straini. Astfel in Slovacia la un an si jumatate dupa aderarea la UE intrasera pe piata de asigurari 329 de companii straine, in Slovenia 320, iar in Ungaria 324 de companii, a mai precizat Toncescu.

Volumul primelor brute subscrise pe piata romaneasca a asigurarilor in perioada 1 ianuarie 30 septembrie 2006 a fost de 4,25 miliarde lei (circa 1,20 miliarde euro ), potrivit datelor CSA. "Din acest total, primele brute subscrise aferente contractelor de asigurari generale s-au cifrat la 3,43 miliarde lei, in timp ce asigurarile de viata au generat prime subscrise in suma de 811,29 milioane lei", se afirma intr-un comunicat al Comisiei din noiembrie.

Primele subscrise in primele trei trimestre din 2006, aferente ambelor categorii de asigurare, reprezinta 96% din volumul inregistrat in cursul intregului an 2005. in cazul categoriei de asigurari generale, acest procent este de 102%, iar in cazul asigurarilor de viata, de 78%, se mai spunea in comunicatul CSA.

Cele mai mari ponderi in totalul primelor brute subscrise din asigurari generale sunt detinute de: asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare (38,7%), asigurarile de raspundere civila auto (28,9%), asigurarile de incediu si calamitati naturale (11,8%) si asigurarile de credite (8,4%). "Desi detin o pondere relativ redusa, respectiv de 3%, s-a constatat ca asigurarile de daune la proprietati au inregistrat o dinamica accelerata, primele subscrise in primele trei trimestre pentru aceasta categorie de asigurari reprezentand deja peste 150% din totalul inregistrat la aceasta clasa pe parcursul intregului an 2005", se spunea in comunicat.

La categoria asigurari de viata, cele mai mari ponderi sunt detinute de clasa I - asigurarile de viata, anuitati si asigurari suplimentare, cu o pondere de 61,9%, si de clasa III - asigurari de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii, cu o pondere de 36,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri